Θρύλος της παγκόσμιας μουσικής γίνεται άγαλμα. video

Είναι διάσημος σε όλο τον πλανήτη με πολυετή προσφορά στη μουσική και η χώρα του αποφάσισε να τον τιμήσει, στήνοντάς του ένα άγαλμα!

Ο λόγος για τον Τζονι Κας, τον θρύλο της κάντρι μουσικής, ο ανδριάντας του οποίου θα κοσμεί το αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, εκπροσωπώντας τη γενέτειρα του, την Πολιτεία ‘Αρκανσο, η οποία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα αγάλματα δύο επίμαχων υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Κάθε αμερικανική Πολιτεία διαθέτει δύο γλυπτά μέσα στην αίθουσα των ανδριάντων («Statuary Hall»), μια μεγάλη γκαλερί που βρίσκεται στο εσωτερικό του Καπιτωλίου, του κτιρίου όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Οι δύο μορφές του περασμένου αιώνα που εκπροσωπούν το ‘Αρκανσο στο Καπιτώλιο αποτέλεσαν πρόσφατα αντικείμενο έντονων επικρίσεων, μετά το αίτημα ενός κινήματος να αποσυρθούν τα σύμβολα των Συνομόσπονδων Πολιτειών, των εδαφών που υποστήριξαν τη δουλεία κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865).

Πρώην μέλος της Συνομοσπονδίας, το ‘Αρκανσο ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο ανδριάντες που θα εκπροσωπούν στο εξής την πολιτεία θα είναι του Τζόνι Κας, ινδάλματος της κάντρι του οποίου τα τραγούδια, όπως τα ερμήνευσε με τη υπέροχη βαριά φωνή του, πέρασαν από γενιά σε γενιά.

Ο συνθέτης του «I Walk the Line», που πέθανε το 2003 στο Νάσβιλ, θα συνοδεύεται στη μεγάλη αίθουσα των ανδριάντων του Κογκρέσου από τη Ντέιζι Μπέιτς, Αφροαμερικανίδα δημοσιογράφο, μορφή του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη για τον λόγο αυτό στη Γερουσία του ‘Αρκανσο.

Η Ντέιζι Μπέιτς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα εννέα μαθητών του Λιτλ Ροκ να ενταχθούν σε ένα Λύκειο της πρωτεύουσας του ‘Αρκανσο, όπου ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ έστειλε τον στρατό το 1957 για να επιτρέψει την ένταξή τους.

Ο νυν κυβερνήτης της Πολιτείας, ο ρεπουμπλικανός ‘Εισα Χάτσινσον, χαιρέτισε την Μπέιτς ως πηγή έμπνευσης και περιέγραψε την περίοδο των αγώνων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ως «ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας που λέει πολλά για το θάρρος μας και για την Πολιτεία μας».

«Η πλειονότητα αυτών που μετείχαν στη συζήτηση μίλησε για την ανάγκη να αλλάξουν οι ανδριάντες με εκπροσώπους της πιο πρόσφατης Ιστορίας μας» πρόσθεσε ο 46ος συντηρητικός κυβερνήτης.

Οι ανδριάντες του Τζέιμς Πολ Κλαρκ (1854–1916), γερουσιαστή και 18ου κυβερνήτη του ‘Αρκανσο, που είχε στηρίξει δυναμικά τις φυλετικές διακρίσεις στις αρχές του 20ου αιώνα, και του Γιουράια Ρόουζ (1834–1913), δικηγόρου που υποστήριξε τη Συνομοσπονδία, θα αποσυρθούν από την αίθουσα.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ