Αλγερία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται και πάλι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων στην Αλγερία ζητώντας δημοκρατικές αλλαγές.

Οι διαδηλωτές στην Αλγερία είναι ενάντιοι στην διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στον στρατό μετά την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Το κοινοβούλιο όρισε έναν μεταβατικό πρόεδρο και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 4 Ιουλίου στην Αλγερία, μια μετάβαση που υποστηρίζεται από τις πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Όμως η παραίτηση του Μπουτεφλίκα στις 2 Απριλίου δεν κατάφερε να καθησυχάσει πολλούς Αλγερινούς οι οποίοι ζητούν την ανατροπή όλης της κυβερνώσας ελίτ που κυριαρχεί στη χώρα αφότου κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, το 1962.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στα κέντρα των πόλεων μετά την προσευχή της Παρασκευής ζητούν ριζικές αλλαγές, όπως να επιτραπεί ο πολιτικός πλουραλισμός και να καταπολεμηθούν η διαφθορά και η ρουσφετολογία. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των συγκεντρωμένων, όμως δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters έκαναν λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες”.

Το πλήθος στην Αλγερία φώναζε συνθήματα όπως «Αυτή είναι η χώρα μας και κάνουμε ό,τι θέλουμε». Οι συγκεντρωμένοι ζητούν επίσης την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου Αμπντελκάντερ Μπενσαλάχ και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νουρεντίν Μπεντούι. «Πρέπει να φύγουν. Τα «Μπ» πρέπει να φύγουν» έγραφε ένα πλακάτ, αναφερόμενο στον Μπενσαλάχ, τον Μπεντούι και τον Μοάντ Μπουσαρέμπ, τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος FLN.

Την Τρίτη, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Άχμεντ Γκαέντ Σάλαχ είπε ότι ο στρατός εξετάζει όλες τις επιλογές για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και προειδοποίησε ότι «ο χρόνος εξαντλείται».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ