Ισπανία: Υπέρ Σάντσεθ ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Οριόλ Τζουνκέρας


Στο πλευρό του Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται ο φυλακισμένος ηγέτης του καταλανικού κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) Oριόλ Τζουνκέρας.

Ο Τζουνκέρ δικαιολόγησε τη στήριξη σε Σάντσεθ λέγοντας πως «κάθε Ευρωπαίος δημοκράτης έχει την υποχρέωση να αποτρέψει κυβερνήσεις με τη συμμετοχή της άκρας δεξιάς. Είναι εμφανές πως σε καμία περίπτωση, είτε ηθελημένα, είτε όχι, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μία ακροδεξιά κυβερνητική συμμετοχή σε οποιοδήποτε σχήμα εξουσίας στην Ισπανία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η υποστήριξη προς τον αγώνα του PSOE και του Σάντσεθ να αποτρέψουν την εκλογική άνοδο του ακροδεξιού Vox, δεν σημαίνει αυτόματα ότι το ERC θα «χαρίσει» ψήφους στους Σοσιαλιστές, ούτε και ότι θα απεμπολήσει τους στόχους του για το δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Υπενθύμισε πως αυτές ήσαν και επί 80 χρόνια οι διεκδικήσεις του κόμματός του και πως έπειτα από ενάμιση χρόνο στη φυλακή δεν πρόκειται τώρα να αποποιηθεί του στόχου του δημοψηφίσματος. «Άμα δεν έχουμε κουρασθεί και δειλιάσει στη φυλακή, δεν πρόκειται να κουρασθούμε και δειλιάσουμε ποτέ», τόνισε εμφατικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην πρώτη του ‘δημόσια’ εμφάνιση, μετά την έναρξη της δίκης του στις αρχές Φεβρουαρίου, για λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας, τόνισε πως δεν πρόκειται να θέσει «κόκκινες γραμμές» στο PSOE, αλλά προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να του δώσει και «λευκή επιταγή» και υπογράμμισε πως θα καθορίσει την θέση του μετά τις εκλογές και εάν κρίνει πως οι ψήφοι του είναι κρίσιμες για την Ισπανία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ