9 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας όταν έχετε άγχος

Όλοι λίγο πολύ έχουμε άγχος μέσα στη μέρα μας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια ερωτήματα τα οποία μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας και ως εκ τούτου να περιορίσετε το άγχος σας. Γιατί οι ερωτήσεις έχουν τεράστια δύναμη. Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε 9 τέτοιες ερωτήσεις.

Το στρες έχει γίνει η μάστιγα της εποχής μας. Όταν βιώνουμε στρες συνήθως έχουμε ταχυπαλμία και κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Τη στιγμή εκείνη πιθανόν μας φαντάζει αδύνατο να βάλουμε μια τάξη σε ό,τι νιώθουμε.Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τότε όμως, ούτως ώστε να διαχειριστούμε το άγχος μας;

Μια πρόταση είναι να θέτετε ερωτήσεις στον εαυτό σας. Ακολουθούν 9 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε:

Αυτό για το οποίο αγχώνομαι, μπορώ να το ελέγξω;
Εάν ανησυχείτε για κάτι που είναι πέραν του ελέγχου σας, τότε γιατί αγχώνεστε; Εάν για παράδειγμα είστε καθ‘ οδόν προς την εργασία σας, «κολλήσατε» σε μποτιλιάρισμα με το αυτοκίνητό σας και σας έπιασε άγχος μήπως αργήσετε, σκεφτείτε κάτι απλό. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι με το να αγχώνεστε. Ούτε πρόκειται να βγάλει… φτερά το αμάξι σας να πετάξει. Οπλιστείτε με υπομονή και ηρεμήστε λοιπόν μέχρι να… καταφέρετε να φτάσετε στη δουλειά σας…

Είναι κάποιο εξωτερικό ερέθισμα που μας προκαλεί άγχος ή ο τρόπος που το ερμηνεύουμε;
Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που ερμηνεύουμε ό,τι μας συμβαίνει, καθορίζει το πώς νιώθουμε. Σκεφτείτε απλά ότι στην ίδια κατάσταση, δυο διαφορετικά άτομα αντιδρούν διαφορετικά. Γιατί; Γιατί ο καθένας έχει άλλη νοοτροπία.

Πως θα συμπεριφερόταν στην κατάσταση αυτή ο ιδανικός μου εαυτός;
Ο ιδανικός μας εαυτός υπάρχει στη φαντασία μας. Έχει τη συμπεριφορά που θα θέλαμε να είχαμε. Ως εκ τούτου ο ιδανικός εαυτός μας θα γνώριζε πώς να διαχειριστεί το άγχος του στην κατάσταση που μας αγχώνει στο παρόν.

Γιατί ακριβώς αγχώνομαι;
Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που αγχωνόμαστε. Το δύσκολο είναι να τον ανακαλύπτουμε όταν έχουμε πνευματική σύγχυση.

Μήπως δεν έχω καλή φυσική κατάσταση και ως εκ τούτου έχω άγχος;
Εάν:

Δεν έχουμε κοιμηθεί καλά
Πεινάμε ή διψάμε
Έχουμε πονοκέφαλο
είμαστε κουρασμένοι
κάνουμε κακή διατροφή
έχουμε πολύ καιρό να ασκηθείτε
Τότε είμαστε επιρρεπείς στο άγχος. Χρειάζεται να τα προσέχουμε όλα αυτά.

Γιατί εξακολουθώ να αγχώνομαι αφού έτσι σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Τι μπορώ να κάνω τώρα για να πάψω να αγχώνομαι;
Μήπως το ότι αγχώνομαι είναι ένα μήνυμα για να προετοιμαστώ καλά για κάτι;

Όταν αγχωνόμαστε π.χ επειδή είναι να δώσουμε κάποιες εξετάσεις, τότε ο εγκέφαλός μας μάς δίνει σήμα ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι. Και ότι εάν δεν προετοιμαστούμε καλά, τότε μας ενημερώνει ότι ίσως θα αποτύχουμε. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις ερμηνεύστε το άγχος σας ως μια «καμπάνα» που σας προειδοποιεί να κινητοποιηθείτε ανάλογα.

Θα έχει αξία σε ένα χρόνο από σήμερα το θέμα που με αγχώνει;
Εάν θα έχει αξία, τότε σκεφτείτε ότι με το άγχος σας σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Με άλλα λόγια συμπεριφέρεστε με τρόπο που δεν θαυμάζετε. Οπότε πάρτε κάποιες βαθιές ανάσες και δώστε τον καλύτερό σας εαυτό.

Κλείνοντας

Θέτοντας τέτοιου είδους ερωτήσεις όταν αγχωνόμαστε, ουσιαστικά αλλάζουμε το τι σκεφτόμαστε. Καλούμε τον εαυτό να δώσει απαντήσεις και να βρει λύσεις. Και εστιάζοντας στις λύσεις, αισθανόμαστε αυτόματα καλύτερα. Γιατί όπως λέει μια παροιμία του… Καμερούν: «Όποιος κάνει ερωτήσεις, δεν μπορεί να αποφύγει τις απαντήσεις».

Γράφει ο Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ