Ποια είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης;


Μπορεί τα Ιμαλάια να… καυχώνται πως διαθέτουν την υψηλότερη κορυφή, το Έβερεστ (8.848 μ.), ωστόσο οι Άνδεις κατέχουν τον τίτλο της μακρύτερης οροσειράς του πλανήτη. Έχουν περίπου ίσο πλάτος με τα Ιμαλάια αλλά υπερδιπλάσιο μήκος.

Οι Άνδεις καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής, με γενική κατεύθυνση βορρά-νότου. Το μήκος τους φθάνει τα 7.000 χλμ. και το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 χλμ.

Τα βουνά των Άνδεων εκτείνονται σε επτά χώρες: Την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Κολομβία, το Περού και τη Χιλή. Μάλιστα κάποιες από αυτές, κυρίως το Περού και η Βολιβία, είναι γνωστές ως «κράτη των Άνδεων».

Από πλευράς ύψους, οι Άνδεις αποτελούν την υψηλότερη οροσειρά έξω από την Ασία, με την υψηλότερη κορυφή τους, την Ακονκάγκουα, να φθάνει σε υψόμετρο 6.959 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κορυφή του όρους Τσιμποράσο, στις Άνδεις του Εκουαδόρ, θεωρείται το σημείο της γήινης επιφάνειας που απέχει περισσότερο από κάθε άλλο από το κέντρο της Γης.

Στην περιοχή των Άνδεων υπάρχουν περίπου 70 ηφαίστεια, πολλά από τα οποία είναι ενεργά και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, όπως ο μεγάλος σεισμός της Βαλδίβια (Νότια Χιλή) το 1960.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ