To νέο Zastava είναι σωστό κομάντο! (+video)


Μπορεί το Yugo να έχει εδραιωθεί ως συνώνυμο της Zastava, όμως η σερβική εταιρία παρήγαγε αυτοκίνητα -και όχι μόνο- πριν από αυτό. Και εξακολουθεί να το κάνει μετά το πέρας της παραγωγής του, παρόλες τις δυσκολίες και δυσχέρειες που έχει περάσει ελέω κοινωνικοπολιτικού σκηνικού στην πολυτάραχη αυτή χώρα.

Το NTV είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο σε αυτές, όντας ένα όχημα μεταφοράς εξοπλισμού και ίλης εξελιγμένο από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Βελιγραδίου και την Zastava TERVO (κάτι σαν την ΕΛΒΟ της Σερβίας). Χρησιμοποιείται κυρίως από τον σερβικό στρατό και τις δυνάμεις καταστολής της χώρας, όμως δεν λέει «όχι» στις εξαγωγές. Είναι εφοδιασμένο με ανεξάρτητη ανάρτηση και σύστημα τετρακίνησης με 3 μπλοκαριζόμενα διαφορικά, προσόντα που του εξασφαλίζουν γωνίες προσέγγισης και αναχώρησης 35 μοιρών, ενώ μπορεί να ανέβει κατακόρυφες πλαγιές 60 μοιρών και να κινηθεί παράλληλα σε αυτές μέχρι η κλίση να φτάσει το 35%. Παράλληλα, δεν διστάζει να βουτήξει σε υδάτινα περάσματα βάθους 70 εκατοστών.

Κάτω από το αμάξωμα συναντάμε τον τουρμποντίζελ Cummins των 2.8 λίτρων, απόδοσης 161 ίππων και 420 Nm ροπής. Το NTV (Novo Terensko Vozilo στα σέρβικα, New Terrain Vehicle στα αγγλικά) έχει ωφέλιμο φορτίο καμπίνας 1.4 τόνων, συνδυάζοντάς το με φορτίο ρυμούλκησης 1.7 τόνων. Δηλαδή μπορεί να κουβαλήσει 32 κούτες με νάρκες στο εσωτερικό του (ή 6 στρατιώτες με τον οπλισμό τους, συν οδηγό-συνοδηγό) και να τραβήξει ένα τρέιλερ γεμάτο όλμους. Η ισχύς φτάνει στους τέσσερις τροχούς μέσω 5τάχυτου κιβωτίου της ZF, ενώ είναι εξοπλισμένο με ABS και EBD για ασφαλέστερη μεταφορά του φορτίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ