Τα χαρακτηριστικά του συναισθηματικού εκβιασμού στα παιδιά


Η χρήση συναισθηματικού εκβιασμού στα παιδιά για να προσπαθήσετε να τα κάνετε να σας ακούσουν είναι ένα από τα πιο σκληρά πράγματα, που μακροπρόθεσμα, τα επηρεάζει ψυχολογικά.

Το να πεις στα παιδιά ότι δεν τους θέλεις, ότι είναι κακά ή ότι θα τους αφήσεις αν δεν σταματήσουν να κλαίνε είναι μερικά από τα πράγματα που κάνουν οι γονείς για να πάρουν μια άμεση απάντηση. Είναι σίγουρα λάθος και ένας πολύ επιβλαβής τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων.

Το χειρότερο πράγμα για τον συναισθηματικό εκβιασμό είναι ότι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος όπου τα παιδιά αρχίζουν να χειραγωγούν τους γονείς τους. Το κάνουν αυτό επειδή αντιγράφουν τι κάνουν οι γονείς τους.

Τέλος, στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών σταματά σιγά σιγά να υπάρχει σεβασμός.

Χαρακτηριστικά του συναισθηματικού εκβιασμού

Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι χωρίς αμφιβολία μια μορφή κυριαρχίας. Χρησιμοποιεί δύναμη ή υπεροχή εναντίον κάποιου άλλου που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας με τους αδύναμους που έρχονται αντιμέτωποι με τους ισχυρούς. Ο αδύναμος έχει πολλά να χάσει, ως εκ τούτου αισθάνεται ότι πρέπει να υποκύψει.

Ωστόσο, μία από τις πιο διαβόητες πτυχές του συναισθηματικού εκβιασμού είναι ότι το άτομο που πάσχει, στην περίπτωση αυτή το παιδί, πρέπει να ανταποκριθεί αμέσως. Δεν μπορεί να εξορθολογίσει γιατί αντιμετωπίζει αυτόν τον τρόπο ή γιατί πρέπει να υπακούει. Το κάνει απλά, γεμάτο φόβο ότι θα χάσει κάτι πολύτιμο.

Λόγω συναισθηματικού εκβιασμού, τα παιδιά αισθάνονται την ανάγκη να υπακούσουν σε μια εντολή βασισμένη στον φόβο και την πίεση χωρίς να κατανοούν γιατί. Φυσικά, αυτό θα τους κάνει να νιώθουν ενοχλημένοι και φοβισμένοι, οδηγούμενοι στη δυσαρέσκεια και την έλλειψη σεβασμού προς τους γονείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ