Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών


Οργανώνει σιγά σιγά την προεκλογική του εκστρατεία ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που υπάρχουν πολλές αν θα έχει αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί συνυποψηφίους του, αλλά και στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα δεν έχει πραγματοποιήσει μία προσωπική προεκλογική εκστρατεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ωστόσο, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τα οργανωμένα σωματεία των εργαζομένων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές και υπολογίζει ουσιαστικά στην υποστήριξη των πολιτικών συμμάχων του στα σωματεία των εργαζομένων, ώστε να πραγματοποιήσει μία επίδειξη δύναμης και προεκλογικής δυναμικής, σχολιάζει το “Politico.”

Από την άλλη μεριά, στην διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, λαμβάνουν μέρος στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας άλλοι 19 υποψήφιοι.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες με τις οποίες εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Μπάιντεν εισέρχεται στον προεκλογικό αγώνα, έχοντας την υποστήριξη μιας καλής βάσης ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει την θέληση να τον υποστηρίξει.

Σε μία άλλη διάσταση, η υποψηφιότητα του Μπάιντεν φέρνει στο προσκήνιο την παραδοσιακή φύση της πολυσυλλεκτικής παρουσίας του, η οποία ίσως να του δημιουργήσει προβλήματα, στην διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα με την συμμετοχή ενός τόσου μεγάλου αριθμού υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.Ξεκίνημα από το Πίτσμπεργκ

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για την συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία, που αναμένεται να γίνει σήμερα μέσω ενός βίντεο, ο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με μία ομιλία την Δευτέρα στο Πίτσμπεργκ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στον τομέα του χάλυβα.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων (United Steelworkers) Λίο Γκεράρντ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν μπορεί να υπολογίζει στην συμμετοχή των μελών του σωματείου την Δευτέρα, ενώ μερικοί από τους εργαζόμενους “θα φορούν και τις φόρμες με τον εξοπλισμό της εργασίας τους.”

Το ίδιο ισχύει και για την Διεθνή Ένωση Πυροσβεστών (IAFF) σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Για τον Μπάιντεν η ενισχυμένη παρουσία των εργατών θα υπογραμμίσει ένα βασικό επιχείρημα που θέλει να προωθήσει στην προσπάθεια που θα κάνει για την επιτυχή διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Το επιχείρημα αυτό εντοπίζεται στο προεκλογικό μήνυμα ότι ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος και πιο γνωστός απεσταλμένος του κόμματος στους λευκούς εργαζόμενους.

Πρόκειται για την κύρια ομάδα ψηφοφόρων που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσπασε από τους Δημοκρατικούς σε βιομηχανικές περιοχές αποφασιστικής εκλογικής σημασίας, όπως η Πενσιλβάνια το 2016.

«Ξεκάθαρα αρκετοί από εμάς στο εργατικό κίνημα, αλλά και στην ένωσή μας, είμαστε φίλοι με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Ο ίδιος είναι ένας πραγματικός υποστηρικτής για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ατζέντα τους. Με τον ίδιο έχουμε συνεργαστεί πολύ και τον θαυμάζουμε υπέρμετρα», δήλωσε ο Γκεράρντ στο “Politico.”

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι η επίσημη αποδοχή της υποψηφιότητας του Μπάιντεν δεν έχει ακόμη γίνει και πρέπει να γίνει σύμφωνα με την εσωτερική διαδικασία του Δημοκρατικού Κόμματος. «Θα μπορούσα να πω ότι ίσως θα ήταν υποβάθμιση να δηλώσω ότι τα μέλη μας επιθυμούν να συνεργαστούν με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Ο ίδιος είναι πολύ δυνατός σε ζητήματα υποδομών και εργασίας», συμπλήρωσε ο Γκεράρντ.Έχει προγραμματίσει ομιλίες

Στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε μέχρι την αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Μπάιντεν αφιέρωσε χρόνο για την πραγματοποίηση ομιλιών του ενώπιον εργατικών ενώσεων, αλλά και σωματείων. Μεταξύ αυτών, οι πρόσφατες ομιλίες του στους ηλεκτρολόγους (International Brotherhood of Electrical Workers) αλλά και στην IAFF.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν πήγε σε μία απεργία (Stop & Shop supermarket) προκειμένου να υποστηρίξει τους εργαζόμενους (United Food and Commercial Workers) στο Ντόρτσεστερ της Μασαχουσέτης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της Βοστόνης Μάρτι Γουόλς, που είναι ισχυρός σύμμαχος των συνδικάτων και πολιτικός σύμμαχος του Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: Οι Δημοκρατικοί ως κόμμα και οι προεδρικοί υποψήφιοι έχουν προβλήματα με τα μέλη των εργατικών ενώσεων και συνδικάτων που πήγαν στους Ρεπουμπλικάνους από την εποχή του Ρίγκαν», δήλωσε ο Λάρι Ρέσκι, σύμβουλος με έδρα την Βοστόνη που εργάστηκε στις δύο προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες του Μπάιντεν για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. «Όλοι γνωρίζουν ότι ο υποψήφιος με τις καλύτερες πιθανότητες για να φέρει την βάση των εργατικών οργανώσεων πίσω στους Δημοκρατικούς, είναι ο Μπάιντεν», τόνισε ο ίδιος.

Με την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατεία μπροστά από ένα ακροατήριο μελών εργατικών συνδικάτων κι ενώσεων στην Δυτική Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν βρίσκεται στο στοιχείο του.

Την προηγούμενη χρονιά, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνόδευσε τον Γερουσιαστή Μπομπ Κέισι στο Πίτσμπεργκ, αποσπώντας θετικές εντυπώσεις.Ρόλο στο εργατικό κίνημα

«Έχει έναν πραγματικό δεσμό. Υπήρχε μία εκπροσώπηση όλων των ηλικιών από τα μέλη της παλιάς σχολής των εργατικών συνδικάτων, μέχρι τους νέους με τα τατουάζ, αλλά και τις μητέρες με τα παιδιά τους. Ο Μπάιντεν δεν είχε ανθρώπους να δουλεύουν για τον ίδιο. Απλά εμφανίστηκε και μίλησε στην αίθουσα, ενώ οι άνθρωποι τον αγάπησαν», περιέγραψε ο ίδιος Δημοκρατικός.

Ο ρόλος του εργατικού κινήματος δεν περιορίζεται μόνο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε ο πρόεδρος της IAFF Χάρολντ Σέιτμπεργκερ δήλωσε στο «Politico» ότι η επικύρωση της προεδρικής υποψηφιότητας του Μπάιντεν είναι σχεδόν δεδομένη, ενώ σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ουσιαστική διαθεσιμότητα υποστηρικτών του για την ανάληψη δράσης από τα πρώτα στάδια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις αρχικές προεκλογικές εξελίξεις στην Αϊόβα. Στη Νότια Καρολίνα διαθέτουμε μία εξελιγμένη προεκλογική εκστρατεία με μία ηγετική ομάδα από μία ευρεία βάση ηγετικών στελεχών που ξέρουν πως να λειτουργούν μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον», είπε ο Σέιτμπεργκερ. «Έχουμε ένα αποτύπωμα στο Νιου Χάμσαϊρ κι έχουμε κατανοήσει την διαδικασία των προκαταρκτικών εκλογών εκεί. Θα έχουμε την δυνατότητα να αναλάβουμε δράση. Δεν πρόκειται μόνο για έγκριση της υποψηφιότητας στο χαρτί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένα από τα πρώτα στελέχη οργάνωσης της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν στον τομέα της στρατηγικής δήλωσε ότι η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας, αναμένοντας την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν, σχεδίασε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή της βάσης των μελών των εργατικών συνδικάτων στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Μπάιντεν, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντίστοιχες ενώσεις εργαζομένων δεν θα έχουν επίσημα εγκρίνει την προεδρική υποψηφιότητα του Μπάιντεν.

«Πηγαίνοντας πίσω στην προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, η ηγεσία της εργατικής ένωσης στον προκριματικό κύκλο την είχε υποστηρίξει. Ωστόσο, στο επίπεδο του μέσου μέλους δεν υπήρχε ουσιαστικός ενθουσιασμός», δήλωσε το ίδιο οργανωτικό στέλεχος. «Στην περίπτωση αυτή, νομίζω ότι το μέσο μέλος ενός εργατικού συνδικάτου ενδιαφέρεται για να στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν. Κοιτάζοντας τόσο στους προκριματικούς κύκλους, όσο και γενικότερα θα δοθεί έμφαση, ώστε να υπάρξει υποστήριξη τόσο από την ηγεσία των συνδικάτων, όσο και από τα μέλη τους», εξήγησε η ίδια πηγή.

Πηγή: Politico


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ