Πώς να εξηγήσετε στα παιδιά τα έθιμα και τους συμβολισμούς του Πάσχα


Οι ημέρες όμως που προηγούνται, η Εβδομάδα των Παθών, η Μεγάλη Εβδομάδα, φέρουν θλίψη και πένθος. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες δεν είναι εύκολο να τα εξηγήσουμε στα παιδιά ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά πως Πάσχα δε σημαίνει μόνο τα δώρα της νονάς και κλειστά σχολεία. Με απλά λόγια μπορούμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα της Αγάπης και της Ελπίδας των ημερών.

Έθιμα και συμβολισμοί
Το χριστιανικό Πάσχα κατάγεται από το εβραϊκό. Οι Εβραίοι το Πάσχα γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο ( «Πάσχα» σημαίνει «Πέρασμα» όπως «Πεσάχ» στα εβραϊκά). Με το Πάσχα γιορτάζουμε το πέρασμα του Θεανθρώπου από τη γήινη ζωή και τον μαρτυρικό Του θάνατο στην ένδοξη Του Ανάσταση.

Η περίοδος Πάσχα αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, με την αρχή του Τριωδίου και τελειώνει με την Πεντηκοστή. Με τη λέξη Πάσχα, όμως, κυρίως εννοούμε τις δύο εβδομάδες από την ανάσταση του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά. Η εβδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι μεγάλα και αυτά που θα συμβούν.

Τα έθιμα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, που τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον «Λάζαρο» συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά.

Την Κυριακή των Βαΐων οι εκκλησίες στολίζονται με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια. Αν και είναι ακόμα Σαρακοστή επιτρέπεται να φάμε ψάρι.

Την Μ. Πέμπτη βάφουμε τα αυγά. Το αβγό συμβολίζει τη ζωή και την δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή, ενώ το τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση. Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωής. Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς, χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ