Θεραπεία αρθρίτιδας με λασπόλουτρα: Δουλεύει;


Όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα αρθρίτιδας ή έχουν αρθρίτιδα η οποία έχει διαγνωσθεί από γιατρό, η αναζήτηση ανακούφισης του πόνου γίνεται αναγκαία. Όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα – μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση του πόνου της αρθρίτιδας, ώστε η επιρροή του στις καθημερινές δραστηριότητες και σε άλλες πτυχές της ζωής να είναι ελάχιστη.

Εδώ είναι τα κακά νέα. Η εύρεση αυτής της λύσης μπορεί να χρειαστεί χρόνο και δεν θα είναι η ίδια για όλους. Το αρχικό δίλημμα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι να ακολουθήσουν μια παραδοσιακή ή φυσική μέθοδο θεραπείας. Στη συνέχεια, γίνονται σε μεγάλο βαθμό διάφορα λάθη. Πρέπει να δοκιμάσετε μια θεραπεία για να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητά της σε εσάς.

Με πολλές από τις παραδοσιακές θεραπείες, έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και το προφίλ ασφαλείας τους. Αλλά, σίγουρα πρέπει να τις δοκιμάσετε μόνοι σας. Και, ακόμη και αν βρείτε μια αποτελεσματική παραδοσιακή θεραπεία, συνήθως υπάρχει και άλλος πόνος και φλεγμονή.

Με τις φυσικές θεραπείες, ειδικά εκείνες που μπορεί να θεωρηθούν πιο ασαφείς, δεν υπάρχει οριστική έρευνα για να υποστηρίξει τη χρήση τους. Ίσως η καλύτερη προσέγγιση είναι να μάθετε για κάθε προσέγγιση ανακούφισης του πόνου που σας ενδιαφέρει και να μιλήσετε στο γιατρό σας ώστε να συμπεριληφθεί ως συμπληρωματική θεραπεία. Με άλλα λόγια, μην σταματήσετε την παραδοσιακή σας θεραπεία, αλλά συμπεριλάβετε κάποια άλλη ως συμπληρωματική θεραπεία (δηλαδή, μια θεραπεία προστίθεται σε μια άλλη).

Το λουτρό λάσπης ή η θεραπεία με παχιά λάσπη είναι κάποια παραδείγματα. Οι επιστήμονες εξέτασαν το πώς η θεραπεία με λάσπη λειτουργεί για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αν οι κομπρέσες λάσπης ανακουφίζουν τα χέρια που επηρεάζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και αν τα λουτρά λάσπης μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αναστολείς του TNF. Ας δούμε τα ευρήματα.

Θεραπεία με πακέτα λάσπης για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 20 μελέτες που πληρούσαν κριτήρια συμπερίληψης – τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, συστηματικές ανασκοπήσεις ή μετα-αναλύσεις που αξιολόγησαν τη θεραπεία πακέτων λάσπης σε αντιληπτό πόνο, λειτουργία και ποιότητα ζωής μεταξύ ομάδων 20 ή περισσότερων συμμετεχόντων στη μελέτη με διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ο αντιληπτός πόνος αναλύθηκε σε 17 μελέτες, η λειτουργία αναλύθηκε σε 13 μελέτες και η ποιότητα ζωής εξετάστηκε σε πέντε από τις μελέτες.

Στο περιοδικό Rheumatology, ένα πακέτο λάσπης ορίστηκε ως “ένα φυσικό προϊόν που αποτελείται από ένα μείγμα μεταλλικών θεραπευτικών υδάτων (συμπεριλαμβανομένου του θαλασσινού ή αλμυρού νερού από τις λίμνες) με οργανικό ή ανόργανο υλικό που παράγεται από βιολογικές ή / και γεωλογικές διεργασίες και χρησιμοποιείται ως θεραπευτική αγωγή με τη μορφή λουτρού.

Η κύρια χρήση της θεραπείας πακέτων λάσπης αναφέρεται ως ανακούφιση του ρευματικού μυοσκελετικού πόνου. Ενώ ο κύριος τρόπος δράσης του πακέτου λάσπης είναι θερμικός, υπάρχει επίσης συστημική δράση που του επιτρέπει να δρα σε μοριακό ή χημικό επίπεδο σε εκφυλιστικές καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Υπήρξε διακύμανση της θερμοκρασίας και της διάρκειας της θεραπείας στις μελέτες, που κυμαίνονταν από 42 έως 47 βαθμούς C (108-117 βαθμοί F) και 15 έως 30 λεπτά, οπότε πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε κάποια ασυνέπεια στις χρησιμοποιούμενες μεθόδους. Παρ ‘όλα αυτά, οι ερευνητές κατάφεραν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με πακέτα λάσπης ήταν αποτελεσματική για τον αντιλαμβανόμενο πόνο, τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Θεραπεία συμπιέσεως λάσπης για χέρια με ρευματοειδή αρθρίτιδα
Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλή-τυφλή μελέτη που περιλάμβανε 45 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των συμπιέσεων λάσπης που εφαρμόστηκαν στα χέρια, σύμφωνα με την Rheumatology International. Οι κομπρέσες λάσπης χρησιμοποιήθηκαν πέντε φορές την εβδομάδα στο σπίτι για περίοδο τριών εβδομάδων.

Μια θετική απόκριση στη θεραπεία ορίστηκε σε 30% μείωση του αριθμού των πρησμένων αρθρώσεων, μείωση 20% ή και περισσότερο στην ασθένεια (συγκεκριμένα, αξιολόγηση από τον γιατρό της νόσου) και μείωση 20% στην σοβαρότητα του πόνου (συγκεκριμένα, την παγκόσμια αξιολόγηση του πόνου των αρθρώσεων).

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η θεραπεία με κομπρέσες λάσπης ανακούφισε τον πόνο που επηρέαζε τα χέρια των συμμετεχόντων στη μελέτη με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μείωσε τον αριθμό των διογκωμένων αρθρώσεων στα χέρια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί πράγματι να είναι μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για τα χέρια που επηρεάζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θεραπεία λουτρών για ψωριασική αρθρίτιδα
Συμμετείχαν 36 συμμετέχοντες στη μελέτη που αξιολόγησε την επίδραση της θεραπείας με λουτρό λάσπης σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αναστολείς TNF κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου 6 μηνών, σύμφωνα με το περιοδικό Joint Bone Spine.

Η μισή ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με λουτρό λάσπης ενώ συνέχισε τη θεραπεία με τον αναστολέα TNF. Το άλλο μισό της ομάδας έλαβε μόνο θεραπεία με αναστολέα TNF. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας CRP, PASI, DAS28, πρησμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, πόνο VAS, HAQ (Health Assessment Questionnaire), SF-26 και υπερηχογράφημα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντική βελτίωση στις μετρήσεις PASI, DAS28, στις πρησμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις και HAQ στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με λουτρό λάσπης καθώς και θεραπεία με τον αναστολέα TNF.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ