Οινοποιοί από τη Γεωργία ελπίζουν να παράγουν κρασί στον Άρη


Το πρώτο κρασί που γίνεται στον κόκκινο πλανήτη θα είναι λευκό. Τουλάχιστον, αυτό ελπίζουν οι ερευνητές στη Γεωργία, την παλαιότερη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο.

Καθώς η Nasa και ο Elon Musk αγωνίζονται να στείλουν ανθρώπους στον Άρη, αυτό το μικροσκοπικό έθνος που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία προσπαθεί να τους προσφέρει το κρασί στο τέλος του ταξιδιού τους.

Το έργο IX Millennium προσπαθεί να αναπτύξει τεχνικές για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών και να προσφέρει λίγη από τη θρυλική γεωργιανή φιλοξενία στις αφιλόξενες συνθήκες του κόκκινου πλανήτη.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το λευκό κρασί rkatsiteli, μία από τις 525 ποικιλίες στη Γεωργία, είναι το πιο ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, ένα σημαντικό ζήτημα για μια ατμόσφαιρα 100 φορές λιγότερο πυκνή από τη Γη.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πρέπει να δοκιμάσουν την απόκριση του σταφυλιού σε θερμοκρασίες κάτω από το νερό και υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα. “Σχεδιάζουμε να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες που μπορούν να κάνουν έναν αστροναύτη να καθίσει στον Άρη και να πιει γεωργιανό κρασί”, δήλωσε ο Νίνο Ενκούκτσε, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας, ο οποίος ξεκίνησε το έργο με την Γεωργιανή Υπηρεσία Διαστήματος, το Εθνικό Μουσείο και μια start up που ονομάζεται Space Farms.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τον χαρακτήρα του Ματ Ντάμον στο The Martian, που φτιάχνει μερικά αμπέλια μαζί με τις πατάτες του, για να απολαύσει καλύτερα τον χρόνο του που περνάει στον πλανήτη. Αλλά η πραγματικότητα θα είναι πιο περίπλοκη, καθώς πολλά φυτά θα αγωνιστούν για να πάρουν νερό και θρεπτικά συστατικά από το λεπτό χώμα στον Άρη και να αναπτυχθούν σωστά στο ένα τρίτο της βαρύτητας της γης.

Το έργο IX Millennium πιστεύει ότι η παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μπορεί να βοηθήσει να λυθούν κάποια από αυτά τα προβλήματα. Το όνομά IX Millennium είναι αναφορά στα 8.000 χρόνια ή και περισσότερο που οι άνθρωποι παράγουν κρασί στη Γεωργία, όπως φαίνεται από την ανακάλυψη των χρωματισμένων με κρασί αρχαίων κεραμικών θραυσμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας θα ανοίξει ένα εργαστήριο που θα μιμείται τις συνθήκες του Άρη μέχρι το τέλος του έτους. “Ξεκινήσαμε το έργο λόγω της ιστορίας που έχουμε στην οινοποίηση, γι ‘αυτό επιλέξαμε σταφύλια”, δήλωσε η κ. Enukidze. “Αλλά αφού τελειώσει το εργαστήριο μπορούμε να δοκιμάσουμε όλα τα διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών”.

Ένας ερευνητής στο έργο έχει ήδη αναπαραγάγει βακτηρίδια που βασίζονται σε μικρόβια που συλλέχθηκαν από θειώδεις θερμές πηγές της Γεωργίας και άλλα ακραία περιβάλλοντα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν τα φυτά να καθορίσουν το άζωτο στο λεπτό αρειανικό έδαφος.

Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο του τουρισμού στη Γεωργία;

Η Space Farms αναπτύσσει κατακόρυφους καλλιεργητικούς λοβούς με υδροπονικά φώτα που ελπίζει ότι θα επιτρέψουν στους αστροναύτες να καλλιεργούν σταφύλια και άλλα τρόφιμα σε περιορισμένους βιοτόπους στον Άρη.

Το έργο ασχολείται επίσης με βιώσιμα αρειανά θερμοκήπια. Η IX Millennium πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και ελπίζει να συνεργαστεί και με τη NASA.

Εκτός από την διερεύνηση του διαστήματος, το έργο IX Millennium θα ωφελήσει τους παραγωγούς σταφυλιών και την τοπική οικονομία, δείχνοντας ποια σταφύλια είναι πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εδώ στη Γη, δήλωσε η κα Enukidze.

Ο κ. Musk, του οποίου ο πύραυλος SpaceX Falcon Heavy ξεκίνησε την πρώτη του πληρωμένη αποστολή την προηγούμενη Πέμπτη, έχει υποσχεθεί να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2024, ενώ η Nasa έχει μια πιο συντηρητική στοχοθέτηση, ελπίζοντας για την επόμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ