Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ ετοιμάζει καινούργια ταινία


Σε ηλικία 88 ετών, πλέον, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν λέει να σταματήσει τους πειραματισμούς που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς δημιουργούς όλων των εποχών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει να προκαλεί τα όρια της 7ης Τέχνης, ακολουθώντας την ίδια πορεία που έκαναν τις τελευταίες του ταινίες, «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» και «Το Βιβλίο των Εικόνων», δύο από τις πιο τολμηρές μιας ήδη αντισυμβατικής και εμβληματικής καριέρας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Les Inrockuptibles, ο Γκοντάρ ρωτήθηκε για το αν ετοιμάζει κάποια καινούργια ταινία, κι εκείνος απάντησε: «Ναι. Θα αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων η οποία χωρίζει με τον φίλο της. Το θέμα είναι εμπνευσμένο από τη “Βερενίκη” του Ρακίνα. Η ηρωίδα φέρνει στο μυαλό τη Βερενίκη όταν ο Τίτος επιστρέφει στη Ρώμη».

Σε αντίθεση, όμως, με την προηγούμενη ταινία του, «Το Βιβλίο της Εικόνας», το οποίο αποτελούνταν κυρίως από αρχειακό υλικό, ο Γκοντάρ αποκάλυψε ότι το νέο, ατιτλοφόρητο ακόμα φιλμ θα είναι διαφορετικό: «Δεν θα είναι φτιαγμένο απλώς από αυτό που αποκαλείτε αρχειακές εικόνες. Θα υπάρξει επίσης γύρισμα. Δεν ξέρω αν θα βρω αυτό που λέμε ηθοποιούς. Θα ήθελα να κινηματογραφήσω τους ανθρώπους που βλέπουμε στα κανάλια των ειδήσεων αλλά ρίχνοντάς τους σε μια κατάσταση όπου το ντοκιμαντέρ και η μυθοπλασία μπλέκονται. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν να κινηματογραφηθούν σε σύνδεση με τους πραγματικούς εαυτούς τους, τόσο με την επαγγελματική τους ιδιότητα όσο και σε επινοημένες καταστάσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, έχω μία λίστα. Για παράδειγμα, υπάρχει η Νατάσα Πολόνι (σ.σ. Γαλλίδα δημοσιογράφος). Είναι καλή. Αλλά θα με ενδιέφερε να την κινηματογραφήσω μονάχα αν συμφωνούσε να βρεθεί σε μια στιγμή μυθοπλασίας».

Απ’ ό,τι φαίνεται, θα χρειαστεί μάλλον αρκετός καιρός μέχρι να δούμε την ταινία ολοκληρωμένη, είναι ωστόσο φανερό ότι ο Γκοντάρ έχει μια ξεκάθαρη ιδέα στο μυαλό του για το τι θέλει να κάνει. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι, όπως πάντα, το Φεστιβάλ Καννών θα υποδεχτεί την ταινία με ανοιχτές αγκάλες, το πιθανότερο με τον ίδιο τον δημιουργό της να λάμπει για ακόμα μια φορά δια της απουσίας του!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ