Ερντογάν απειλεί Τραμπ: Χωρίς εμάς θα καταρρεύσει το πρόγραμμα των F-35


Στα άκρα ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και μάλιστα λίγες ώρες αφού μίλησαν τηλεφωνικά ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να… κλείσουν το τηλέφωνο και ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε μήνυμα στον Αμερικανό ομόλογό του: «με χρειάζεσαι» ήταν αυτό που επί της ουσίας είπε ο «σουλτάνος» στον… «πλανητάρχη».

ΗΠΑ και Τουρκία είναι στα… μαχαίρια τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της επιμονής της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Μια αγορά που έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, καθώς υποστηρίζουν πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin. Γι’ αυτό και ως «απάντηση» αποφάσισαν να «παγώσουν» τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο Ερντογάν αποφάσισε να στείλει μήνυμα στον Τραμπ μέσα από ομιλία του, το πρωί της Τρίτης (30.04.2019). Το έκανε μετά από τα όσα είπαν οι δυο τους στο τηλέφωνο χθες. Ένα τηλεφώνημα που… αλλιώς «διάβασαν» στην Τουρκία και αλλιώς στις ΗΠΑ.

Στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 συμμετέχουν πολλές χώρες, μια απ’ αυτές και η Τουρκία. Την οποία όμως οι ΗΠΑ θέλουν… εκτός όσο επιμένει να μην κάνει πίσω για την αγορά των S-400. Μόνο που, κατά τον Ερντογάν, αν η Τουρκία δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών, αυτό είναι «καταδικασμένο να καταρρεύσει», όπως είπε στην ομιλία του.

Φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν «ξέχασε» να παραπονεθεί πως η χώρα του αντιμετωπίζεται άδικα σε αυτό το πρόγραμμα.

Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 δεν το έχουν σκεφτεί καλά και προσέθεσε πως η Άγκυρα παίρνει γρήγορα μέτρα για να αναπτύξει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ