Γιατί χρειάζομαι μαία για να γεννήσω;


Δεν αρκεί ο γιατρός μου που με παρακολουθεί για να φέρω στον κόσμο το μωρό μου; Γιατί να χρειάζομαι και μια μαία; μπορεί να έχετε αναρωτηθεί καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών που γιορτάζεται στις 5/5, καλό είναι να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τον ρόλο της μαίας που είναι πολυδιάστατος και απαιτητικός.

Βασικός στόχος των μαιών είναι να βοηθούν οποιαδήποτε γυναίκα να γεννήσει το παιδί της, σεβόμενη τη γυναικεία φύση σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξής της, προσφέροντας στην επίτοκο ένα ήρεμο περιβάλλον το οποίο να της επιτρέπει να αφουγκραστεί τον ρυθμό και τις ανάγκες του σώματός της έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργητικά στη γέννηση του παιδιού της.

Σύμφωνα με πρόσφατη μετανάλυση στην Cochrane σε 12.276 γυναίκες, στην οποία έγινε σύγκριση της φροντίδας από μαία και της φροντίδας από τον μαιευτήρα/γυναικολόγο, βρέθηκε ότι η φροντίδα από μαία έχει καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα (μείωση καισαρικών τομών, αύξηση ποσοστών μητρικού θηλασμού, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις γυναίκες για τη φροντίδα που λαμβάνουν κ.ά).

Συγκεκριμένα τα καθήκοντα των μαιών είναι:

• Να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού σε όλες τις οικογένειες. Επίσης, μπορούν να διοργανώνουν προγράμματα προετοιμασίας των γονέων και πλήρους προετοιμασίας για τον τοκετό καθώς και παροχή συμβουλών στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής.

• Να κάνουν διάγνωση της κύησης και κλινική παρακολούθηση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

• Να παρέχουν συμβουλευτική παροχή οδηγιών για τις απαραίτητες εξετάσεις με σκοπό την όσο γίνεται έγκαιρη διάγνωση κάθε εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου και παραπομπή της σε ιατρό.

• Κατά τη διάρκεια του τοκετού οφείλουν να παρακολουθούν το έμβρυο με κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα καθώς και να φροντίζουν την επίτοκο και να τη βοηθούν σε ό,τι χρειάζεται.

• Να εκτελούν τον φυσιολογικό τοκετό και όταν απαιτείται να κάνουν περινεοτομή και συρραφή περινέου μέχρι 2ου βαθμού. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να διενεργούν τοκετό ισχιακής προβολής.

• Να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια οποιασδήποτε παθολογίας είτε της επιτόκου είτε του εμβρύου, που απαιτούν παρέμβαση γιατρού και να συνεργάζονται μαζί του σε περίπτωση μαιευτικής επέμβασης.

• Να φροντίζουν και να εξετάζουν το νεογνό μετά τον τοκετό και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται σε περίπτωση ανάγκης.

• Στη διάρκεια της λοχείας οφείλουν να ελέγχουν την πρόοδο της υγείας της μητέρας για 6 εβδομάδες και του νεογνού μέχρι την 28η ημέρα, να συμβουλεύουν τη μητέρα για τη σωστή φροντίδα του βρέφους ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξέλιξη του νεογέννητου.

• Να προάγουν τον μητρικό θηλασμό και να υποστηρίζουν τις μητέρες κατ’ οίκον μετά τον τοκετό.

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μαίας βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της αγάπης και της ζωής, τον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ