Να αγαπάς σημαίνει να συγχωρείς…


Το αν πρέπει ή όχι να συγχωρούμε εύκολα είναι μια συζήτηση που διχάζει πολλές φορές τις παρέες. Από τη μία, κάποιοι υποστηρίζουν πως όταν συγχωρείς εύκολα, τα όριά σου «ξεχειλώνουν» και καταλήγεις να ανέχεσαι συμπεριφορές και ανθρώπους που όχι μόνο δεν σε ικανοποιούν αλλά σε κάνουν δυστυχισμένο. Η αντίθετη άποψη λέει πως όταν μαθαίνεις να συγχωρείς, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Στις φιλίες ή στις συγγενικές μας σχέσεις συνήθως είμαστε πιο ελαστικοί και μπορεί να συγχωρέσουμε πιο εύκολα άτομα που μας έχουν πληγώσει ή που θεωρούμε ότι δεν μας έχουν φερθεί σωστά. Σε μια ερωτική σχέση όμως ή σε έναν γάμο συνήθως είμαστε πιο αυστηροί.

Eνδεχομένως γιατί φοβόμαστε ότι ο σύντροφός μας θα εκμεταλλευτεί την αδυναμία μας, θα ξανακάνει το ίδιο λάθος και θα μας ξαναπληγώσει. Ξεχνάμε όμως κάτι σημαντικό: δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι όταν αγαπάμε. Εξάλλου, όπως θα θέλαμε κι εμείς να μας συγχωρήσει ο άνθρωπός μας, δεν είναι δίκαιο να κάνουμε το ίδιο;
Να αγαπάς σημαίνει να συγχωρείς…

Γιατί η συγχώρεση είναι τόσο σημαντική σε μια σχέση
Η συγχώρεση δεν είναι εκδίκηση

Η συγχώρεση έχει σημασία μόνο αν γίνεται για τους σωστούς λόγους. Όταν νοείται σαν μια ειρηνική μορφή εκδίκησης και χειραγώγησης του συντρόφου μας, τότε είναι προτιμότερο να μην την επιλέξουμε για να φανούμε καλοί αρχικά, έτσι ώστε μετά να βάλουμε σε λειτουργία ένα σχέδιο εκδίκησης. Έχει νόημα όταν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε πραγματικά τη συγγνώμη και να ακούσουμε τον άνθρωπό μας.

Το να συγχωρείς σε λυτρώνει

Δεν γίνεσαι απλά μεγαλόψυχος, αλλά λυτρώνεσαι. Μαθαίνοντας να συγχωρείς, γίνεσαι πιο σοφός και πιο διαλλακτικός γιατί συνειδητοποιείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι κάνουμε λάθη. Καταλαβαίνεις πως μπορεί κι εσύ να βρεθείς στην αντίθετη όχθη κάποια στιγμή στο μέλλον. Μέσα από μια τραυματική εμπειρία, συμφιλιώνεσαι με τις πληγές σου, ακόμα κι αν σημαίνει ότι δεν τις αποδέχεσαι.

Ο θυμός δεν καταστρέφει μόνο τη σχέση σου, αλλά κι εσένα

Είναι λογικό να νιώσεις οργισμένος όταν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος σου σε έχει προδώσει ή/ και θυμώσει. Όταν όμως ο θυμός μένει για καιρό μέσα μας, δεν καταλαγιάζει, αλλά διογκώνεται. Καταλήγει μάλιστα να μην καταστρέφει μόνο τη σχέση μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού τα αρνητικά συναισθήματα μας «τρώνε».

Μαθαίνεις ότι κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές

Όταν ακόμα η προδοσία είναι νωπή και οι πληγές ανοιχτές δεν μπορείς να δράσεις άμεσα, χρειάζεσαι λίγο χρόνο μέχρι να «χωνέψεις» τι έγινε. Όταν όμως είσαι έτοιμος να συγχωρέσεις τον σύντροφό σου σημαίνει ότι πρώτα απ΄ όλα είσαι έτοιμος να τον ακούσεις και να δεις τι έχει να σου πει. Μόνο τότε καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να βλέπεις μονόπλευρα κάποιες καταστάσεις και ότι ίσως όταν ένα ζευγάρι έρχεται σε αδιέξοδο, η ευθύνη μοιράζεται και στους δύο.

Πώς να καταφέρεις να συγχωρήσεις

Αγνόησε την επικριτική φωνή σου

Δεν είναι εύκολο και σίγουρα χρειάζεσαι μεγάλο αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση για να το πετύχεις, όμως το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσεις να το κάνεις: να σταματήσεις να είσαι επικριτικός, να ισοπεδώνεις τα πάντα και να μην δίνεις σημασία σε όσα έχει να σου πει ο σύντροφός σου. Βάλε για λίγο στην άκρη τον εγωισμό σου και προσπάθησε να τον πλησιάσεις, να σταθείς δίπλα του και όχι απέναντί του.

Δες τα δικά σου λάθη

Τις περισσότερες φορές είναι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε την άλλη πλευρά παρά να σκεφτούμε τι έχουμε κάνει εμείς λάθος. Αν δεν έχουμε όμως την πρόθεση να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να δεχτούμε ότι κι εμείς ίσως φταίμε κάπου, η σχέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να βελτιωθεί.

Τελικά υπάρχουν ασυγχώρητες συμπεριφορές;

Εφόσον δεν μιλάμε για σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, τα όρια κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά. Κανείς άλλος δεν μπορεί να σου πει αν είναι σωστό να συγχωρήσεις κάποιον που σε έχει πληγώσει- αυτό το ξέρεις μόνο εσύ. Το σίγουρο είναι όμως πως αν δεν μπορείς να ξεχάσεις κάτι που έχει γίνει και σε «τρώει» συνέχεια μέσα σου, είναι προτιμότερο να φύγεις από το να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και να εκδικείσαι έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί συναισθήματα και εμπειρίες. Ακόμα και αν φύγεις όμως, μπορείς αν συγχωρήσεις το άλλο σου μίσο. Έτσι μόνο θα καταφέρεις να πας μπροστά. Λάθη όλοι κάνουμε, το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ