Συνελήφθη για την Παναγία με φωτοστέφανο-ουράνιο τόξο


Η καλλιτέχνης Ελζμπιέτα Μποτλέσνα συνελήφθη στην Πολωνία με την κατηγορία προσβολής του θρησκευτικού αισθήματος, μετά την δημιουργία και τοποθέτηση αφίσας με την Παναγία -το φωτοστέφανο της οποίας φέρει τα χρώματα της σημαίας του ουράνιου τόξου- κοντά σε εκκλησία, στην πόλη Πλοκ της Πολωνίας.

Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, Ιωακείμ Προυτζίνσκι έγραψε στο Twitter, τη Δευτέρα, πως ένα άτομο συνελήφθη «για βεβήλωση της Παρθένου Μαρίας της Ζεστοκόβα», ενώ έκανε λόγο για «πολιτιστική βαρβαρότητα», σχολιάζοντας πως «το να λέγονται ιστορίες για ελευθερία και ανεκτικότητα δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλλει τα αισθήματα των πιστών».

Στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα προάγει τις συντηρητικές αξίες, αλλά και προβαίνει σε παρεμβάσεις σ’ επίπεδο ελευθεριών, κάτι για το οποίο επικρίνεται από την Ε.Ε.

Την είδηση επιβεβαίωσαν και οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες ανέφεραν πως η 51χρονη γυναίκα βρισκόταν στο εξωτερικό και συνελήφθη όταν επέστρεψε, ενώ έγιναν έρευνες και στο σπίτι της, όπου βρέθηκαν πολλές ίδιες αφίσες.

Η εικόνα της Παναγίας της Ζεστοκόβα βρίσκεται στο μοναστήρι της Τζάζνα Γκόρα, το οποίο είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο και αποτελεί έναν από τους διασημότερους καθολικούς ναούς της Πολωνίας.

Η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος είναι ποινικά κολάσιμη στη χώρα και η γυναίκα καλλιτέχνις κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 2 έτη, ενώ η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις, με πολίτες να διαμαρτύρονται για την κράτηση της δημιουργού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ