Πώς θα καταλάβετε ότι μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο παιδί


Όλα τα παιδιά περνούν φάσεις «κακομαθιάς» (επιτρέψτε μας τη λέξη) και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από αυτά να συμπεριφέρονται πάντα τέλεια. Ωστόσο, είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζεις κάποια μεμονωμένα περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς από το να πρέπει να διαχειρίζεσαι συνέχεια ένα παραχαϊδευμένο παιδί που τα θέλει όλα δικά του.

Σίγουρα η διαπαιδαγώγηση που τους δίνουμε αντανακλάται στη συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια. Το δεύτερο είναι να αναλάβουμε δράση. Τι κάνει, λοιπόν, ένα κακομαθημένο παιδί;
Πώς θα καταλάβετε ότι μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο παιδί

Ζητάει συνέχεια κι από κάτι
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός κακομαθημένου παιδιού είναι ότι συνέχεια θέλει κάτι: να του αγοράσετε ένα παιχνίδι, να βγείτε βόλτα, να πάτε εκδρομή, να… να… να… Όλα τα παιδιά έχουν απαιτήσεις και φυσικά θέλουν να γίνεται το δικό τους, όμω, η διαφορά είναι ότι ακόμα και τότε, έχουν ένα όριο και κάποια στιγμή πολύ απλά δέχονται ότι δεν θα γίνει αυτό που ζητάνε. Σ’ ένα κακομαθημένο παιδί, αντίθετα, τα όρια είναι ανύπαρκτα. Δεν δέχεται το «όχι» που του λέτε όταν σας ζητάει να του πάρετε την καινούρια πανάκριβη κονσόλα του Playstation και θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για να σας πείσει.

Δεν θέλει και δεν του αρέσει να λειτουργεί ομαδικά
Ένα παιδί που έχει συνηθίσει να γίνεται πάντα το δικό του και να περιστρέφονται όλα γύρω από τον εαυτό του, δεν του αρέσει να λειτουργεί σε μια ομάδα γιατί πολύ απλά, δεν έχει μάθει έτσι. Το ότι πρέπει να «χαθεί» μέσα στην ομάδα, να υπακούσει σε κανόνες και να μάθει να συνεργάζεται με συνομηλίκους του δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό και το αποφεύγει.

Ποτέ δεν φταίει
Δεν παραδέχεται τα λάθη του, ακόμα κι αν είναι κάτι παραπάνω από προφανή και ρίχνει το φταίξιμο αλλού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πει ψέματα και/ ή ότι θα κατηγορήσει κάποιον άλλον γι’ αυτό που έκανε. Ένα κακομαθημένο παιδί δύσκολα θα ζητήσει συγγνώμη.

Μειώνει συνέχεια εσάς και τους συνομηλίκους του
Ο τρόπος που μιλάει δείχνει έλλειψη σεβασμού όχι μόνο προς τους συνομηλίκους του, (δηλαδή στα αδέρφια, τους συμμαθητές και τους φίλους του) αλλά και προς τους γονείς του. Δεν μπορεί να δεχτεί αυτά που του λέτε αν δεν του αρέσουν, δεν θα διστάσει να σας υποβιβάσει και να σας μιλήσει άσχημα, χωρίς να ενδιαφέρεται αν είστε μόνοι σας ή έχετε κοινό.

«Όλα γύρω μου γυρίζουν»
Το «εγώ» είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη στο λεξιλόγιό του γιατί, για ένα κακομαθημένο παιδί, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό του και τα «θέλω» του. Φυσικά τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα παιδιά βάζουν πάνω απ’ όλα το εαυτό τους- δεν διαφωνούμε, όμως με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να λειτουργούν με το «εμείς». Τα κακομαθημένα παιδιά, όμως, δεν περνούν ποτέ από αυτό το στάδιο.

Σας χειρίζεται

Δεν είναι κανόνας ότι ένα κακομαθημένο παιδί είναι και χειριστικό, όμως αρκετά συχνά αυτά τα δύο χαρακτηριστικά απαντώνται μαζί. Όπως αναφέρει και ο παιδοψυχολόγος Δημήτρης Κούκης σε σχετικό άρθρο μας, το κακομαθημένο και χειριστικό παιδί συνήθως υιοθετεί την… στρατηγική του θύματος γι΄ αυτό και συχνά θ’ ακούσετε να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «Δεν μ’ αγαπάς αρκετά! Γι’ αυτό δεν μου παίρνεις το παιχνίδι που σου ζήτησα» προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Τι πρέπει να κάνετε τότε; Να μην ενδώσετε και να βάλετε όρια. Τα παιδιά είναι εύπλαστοι χαρακτήρες, γι’ αυτό ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τρόπο διαπαιδαγώγησης, αν είναι απαραίτητο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ