Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (20-26/10)


Μία διημερίδα αφιερωμένη στο έργο πρωτοπόρων παιδαγωγών και στην Άλκη Ζέη έρχεται την πόλη.

Για τις 20 και τις 21 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Αττικής, ο κινηματογράφος Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος, η παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το παλαιοβιβλιοπωλείο Νικολάκη των εκδόσεων Εκάτη στην πλ. Βικτωρίας συγχρονίζονται και παρουσιάζουν αναμνήσεις της περιόδου του μεσοπολέμου και των χρόνων της αντίστασης μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας, με οδηγό την ζωή και το έργο της μεγάλης συγγραφέα. Σημείο έναρξης η ταινία «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» στο Τριανόν, παρουσία της σκηνοθέτριας Μαργαρίτας Μαντά, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η παιδαγωγική κίνηση των ιδεών στο μεσοπόλεμο και τα χρόνια της αντίστασης».

Αριστουργήματα της 7ης τέχνης έρχονται στο δημοτικό κινηματογράφο Νέα Ελβετία, στο Βύρωνα. Μετά από το «Μπελίσιμα» (1952) του Λουκίνο Βισκόντι που σήκωσε αυλαία στις σινε-προβολές, το πρόσφατο καθηλωτικό «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (2013) έρχεται αυτήν την Παρασκευή (8 μ.μ.), ενώ τα επόμενα ραντεβού συνεχίζονται ως τον Απρίλιο.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, αυτήν την Τρίτη (23/10), λέει «Χρόνια πολλά, κύριε Χατζιδάκι». Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 93 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη συγκεντρώνει από τις 5 μ.μ. καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες. Μεταγραφές έργων του Μάνου Χατζιδάκι, πιανιστικά, λυρικές ερμηνείες, πειραγμένες βαριάντες και αρκετά ακόμα συνεχίζουν το μουσικό ταξίδι ως αργά το βράδυ. Απαραίτητη προεγγραφή εδώ.

Η πειραματική sound art της πόλης έρχεται μέσα και έξω από τη Στέγη.

Για λίγες ημέρες, μέχρι την 21 του μηνός, το διεθνές συνέδριο «Χώρος, Ήχος και Αυτοσχεδιασμός» ενορχηστρώνει συζητήσεις, διαλέξεις, συναυλίες, σταθερά εκθέματα και soundwalks, συστήνοντας στο κοινό μία όλο και περισσότερο δυναμική εικαστική φόρμα – αυτή του ήχου. Μεγάλα πρότζεκτ ηχητικών εγκαταστάσεων από ηχητικούς καλλιτέχνες (2010-σήμερα) στην πόλη της Βόνης εκτίθενται στο Urban Sound Art / Η τέχνη του ήχου, ενώ πολλά ηχητικά ντοκουμέντα και συνθέσεις μας βάζουν στον απόηχο της πόλης μας.

Μια γιορτή για το Bauhaus έρχεται από την Πέμπτη (25/10) στο Goethe-Institut.

Στους θεματικά διαμορφωμένους χώρους του Ινστιτούτου, βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, εκδόσεις, φιλμ και εγκαταστάσεις φωτισμού ξεδιπλώνουν το καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε στη Βαϊμάρη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (που συνεχίζεται τους επόμενους μήνες με διάφορες δράσεις) το ντοκιμαντέρ «Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος» (σκηνοθεσίας Niels Bolbrinker και Kerstin Sutterheim) βουτά σε μία σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus (7 μ.μ.)

Ξενάγηση μετά μουσικής έρχεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Αυτή την Δευτέρα αλλά και την επόμενη (22, 29/10, 8 μ.μ.), ταλαντούχοι σολίστες τύμπανων, βιολιών, φλάουτων κά γεμίζουν με νότες και ρυθμούς το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και χαρίζουν μια αισθαντική νύχτα σε μικρούς και μεγάλους. Η ιστορία και η λειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος έρχονται σε πρώτο πλάνο, από τους Παλαιούς Φούρνους μέχρι την απόσταξη του λιθάνθρακα, το φωταέριο και το κτίριο Νέου Υδαταερίου (η είσοδος στο ΒΜΦ είναι ένα ευρώ για την βραδιά).

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Η Πολεμική Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων» με ελεύθερη είσοδο. Μέχρι το τέλος του έτους, στον ειδικό χώρο «Ster Art – Βήμα Τέχνης» του κεντρικού μουσειακού κτιρίου στην Αθήνα, είκοσι τέσσερα εκθέματα –σε φωτογραφικό υλικό, λεπτομερείς περιγραφές και εικαστικές αναπαραστάσεις– παρουσιάζουν τα όπλα της αρχαιότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα άνοιγμα μέρους της συλλογής του μουσείου και περιλαμβάνει από το φλογοβόλο των Βοιωτών και τη «σιδηρά χειρ» του Αρχιμήδη μέχρι την ελέπολις του Επιμάχου.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που εδώ και μία δεκαετία συνεχίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 63 χώροι πολιτισμού ανά την χώρα ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο, σχεδιάζοντας δράσεις και καλέσματα για λίγες μόνο ημέρες. Υπό τον γενικό τίτλο «Πνοές Ανέμων», οι χώροι της Αθήνας μπαίνουν και αυτοί με τη σειρά τους στο γαϊτανάκι εκδηλώσεων μέχρι την Κυριακή 21 του μηνός. Δείτε όσες ξεχωρίζουν.

Η γελοιογραφία γιορτάζει και φέτος στον Υμηττό.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Υμηττού (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 1 & Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, Υμηττός), η Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας στον Υμηττό 2018 εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο (20/10, 7 μ.μ.), συγκεντρώνοντας 127 έργα από διεθνείς καλλιτέχνες, υπό το γενικό τίτλο «Οδική συμπεριφορά και κίνδυνοι».

Οι λογοτεχνικές σκυταλοδρομίες που φέρνουν συγγραφείς και κοινό ένα βήμα πιο κοντά συνεχίζονται.

Αυτή την Δευτέρα (22/10), η σκυτάλη μετά από τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο – Μαρία Στασινοπούλου, πηγαίνει στον συγγραφέα/ ποιητή/ σκηνοθέτη θεάτρου Θοδωρή Γκόνη από τα χέρια του Νίκου Βατόπουλου. Με σημείο συνάντησης το Δημαρχείο της Αθήνας (αίθουσα τελετών, πλατεία Κοτζιά), στις 7 το απόγευμα, η τελευταία συλλογή «Εφτά λευκά πουκάμισα» του Γκόνη (εκδ. Άγρα) μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Πάρλι ιταλιάνο;

Ο ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Συμβούλιο Αποδήμων Ιταλών Com.Ιt.Es φέρνει μαθήματα ιταλικής γλώσσας για τους πολίτες. Από την Δευτέρα, 22 του μηνός, ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαβαθμισμένα εκπαιδευτικά sessions (αρχαρίων, προχωρημένων κοκ) στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου Αθηναίων, τα οποία πρόκειται να αρχίσουν από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου (αν είστε ήδη μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης, η εγγραφή είναι δωρεάν ενώ για νέα μέλη το fee είναι πέντε ευρώ). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γνωρίζετε την πολυκατοικία της λεωφόρου Κηφισίας 4;

Το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και η ΜΟΝUMENTA, με τη συνεργασία της οικογένειας Γλεντζάκη, διοργανώνουν μια εκδήλωση γνωριμίας το Σάββατο 20 Οκτωβρίου (12 μ.), παρουσιάζοντας τη μεγάλη ιστορία που κρύβεται πίσω από τη μικρή πολυκατοικία. Μετά από συνεντεύξεις και αρχειακές πληροφορίες, μία πινακίδα θα αναρτηθεί που θα πληροφορεί τους επισκέπτες και τους περαστικούς.

«Γίνε η αλλαγή!».

Με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων στην Ελλάδα, η ActionAid διοργανώνει ένα τριήμερο δράσεων στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του σταθμού του Συντάγματος. Μέχρι το Σάββατο (20/10), από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, φωτογραφική έκθεση με καρέ των Σύνη Αστρά, Γιώργο Δόνιο, Νίκο Ζήκο, Νίκο, Κοντοσταυλάκη, Νικόλα Μάστορα, Βάσω Μπάλου και Κάτια Χριστοδούλου, από τα ταξίδια αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αιθιοπία, Γκάνα, Ινδία, Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα και Τανζανία, φέρνουν το μήνυμα της ελπίδας και της ελευθερίας στην καρδιά της Αθήνας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ