Μήπως μόνο η σκέψη των προβλημάτων προκαλεί το άγχος;


Μήπως μόνο η σκέψη των προβλημάτων προκαλεί το άγχος; Αυτό φέρεται να υποστηρίζει μια νέα έρευνα, γι’ αυτό σκέψου πόσες φορές αγχώθηκες για το ίδιο το πρόβλημα και πόσες φορές το άγχος εκδηλώθηκε επειδή και μόνο σκέφτηκες ότι έχεις αυτό το πρόβλημα;
Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cognitive Therapy βρήκε ότι το ισχυρό συναίσθημα ευθύνης συνδέεται με τη Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους (GAD), αλλά και την πιθανότητα εκδήλωσης ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Οι μελετητές έστειλαν ένα online ερωτηματολόγιο σε φοιτητές πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να κατανοήσουν πώς αντιλαμβάνονταν την προσωπική ευθύνη και πόσο πολύ τη σκέφτονταν. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι παρουσίασαν αυτό που ονομάζουν υπερβολική αίσθηση ευθύνης «inflated responsibility», είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν OCD ή GAD.

Η υπερβολική αίσθηση ευθύνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιλαμβάνει την αίσθηση προσωπικής ευθύνης για τα αρνητικά αποτελέσματα, αίσθηση ευθύνης για την πρόληψη ή αποφυγή κινδύνου, καθώς και την ευθύνη να συνεχίσεις να σκέφτεσαι το ίδιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Diane Dreher, αυτή η υπερβολική αίσθηση ευθύνης βάζει το νευρικό μας σύστημα σε συνεχή συναγερμό και είναι υπεύθυνη για το χρόνιο στρες, καθώς τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος είναι συνεχώς σε μια διαρκή επαγρύπνηση. «Η καρδιά μας χτυπάει πιο γρήγορα, οι μύες είναι σε ένταση και το ανοσοποιητικό σύστημα σταματάει να λειτουργεί σωστά για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή», γράφει η Dreher σε άρθρο της στο Psychology Today.

Κι αυτό το χρόνιο στρες δεν συνδέεται μόνο με το OCD και το GAD, αλλά και με τη γενικότερη υγείας μας. Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακή νόσο, κατάθλιψη, γνωστικές διαταραχές και άλλες σοβαρές ασθένειες. Τι μπορείς να κάνεις σύμφωνα με τους ειδικούς; Να παίρνεις βαθιές αναπνοές και για λίγο να σταματήσεις να σκέφτεσαι οποιοδήποτε πρόβλημα και να επικεντρώνεσαι στο τώρα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ