Υπόσχεται “ειρήνη” αλλά πανηγυρίζει για τον “πόλεμο” με την Κίνα ο Τραμπ

«Όταν θα είναι κατάλληλος ο καιρός, θα συνάψουμε συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ, υπερασπίστηκε όμως τον εμπορικό πόλεμο, που “βύθισε” τις αγορές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε σήμερα τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα καθώς η ένταση κλιμακώνεται και οι αγορές επεκτείνουν τις απώλειές τους, υποσχόμενος μια συμφωνία σύντομα με τον Κινέζο πρόεδρο παρόλο που ενισχύονται οι φόβοι για μια παρατεταμένη μάχη.

Σε μια σειρά από πρωινά tweets, ο Τραμπ επανέλαβε την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική» υπέρ των δασμών και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρίες να τον στηρίξουν μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους μακριά από την Κίνα.

«Όταν θα είναι κατάλληλος ο καιρός, θα συνάψουμε συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ. «Όλα θα γίνουν, και πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος!».

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, αν και τα κάπως πιο αισιόδοξα σχόλια από Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους για το εμπόριο προσέφεραν κάπως ανακούφιση, μία ημέρα αφού οι μετοχές υπέστησαν το χειρότερο ξεπούλημα από τις αρχές του έτους.

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης έκλεισε σήμερα με πτώση 0,7% ενώ ο δείκτης των blue-chip CSI300 υποχώρησε κατά 0,6%, και με τους δύο δείκτες, ωστόσο, να περιορίζουν τις αρχικές τους απώλειες. Η ισοτιμία του γιουάν στη διαπραγμάτευσή του στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε κατά 0,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου, στα 6,8874 γιουάν ανά δολάριο.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσαμε να έχουμε», υποστήριξε επίσης ο Τραμπ.

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εμπορική τους διαμάχη.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν να επιδιώκουν σχετικές συζητήσεις. Όσο για το πώς τις επιδιώκουν, νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από τις περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο η Κίνα δεν θα δεχθεί εκβιασμό, πρόσθεσε ο ίδιος: «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα παρερμηνεύσει την κατάσταση και δεν θα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κίνας να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Ο Γκενγκ δήλωσε ότι η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στέλνοντας παρά ταύτα μια υψηλόβαθμη αποστολή στις ΗΠΑ για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και ότι η Κίνα παρέμεινε ήρεμη, αν και υπό πίεση. Ο ίδιος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπαναχώρησε σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών, όπως τον περασμένο Μάιο, όταν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στην Ουάσινγκτον, αλλά οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν μερικές ημέρες αργότερα.

«Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να κατηγορήσετε την Κίνα ότι αλλάζει θέσεις και υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Γκενγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα είχε επιδείξει καλή πίστη στις συνομιλίες και τήρησε τις υποσχέσεις της.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here