Το σνακ που βοηθά στην ενδυνάμωση και αποκατάσταση των μυών ενώ κοιμάστε

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών στη διατροφή σας είναι κλειδί για να τρέχετε όσο καλύτερα γίνεται. Οι πρωτεΐνες άλλωστε είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Ταυτόχρονα, αν και είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύρια γεύματα της ημέρας, το σώμα σας μπορεί να αποκομίσει αρκετή ποσότητα από αυτά μόνο με ένα σνακ. Ειδικά μάλιστα αν το φάτε το βράδυ, όπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Nutrition».

Για τις ανάγκες αυτής της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν 10 γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά και ηλικιακά βρίσκονται λίγο μετά τα 20. Οι εν λόγω γυναίκες έτρωγαν κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν είτε ένα μπολ τυρί κότατζ είτε ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα πρωτεΐνης γάλακτος είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) που δεν περιέχει θερμίδες. Το πρωί της επόμενης μέρας μετρούσαν πόσες θερμίδες έκαψε το σώμα τους όσο κοιμόντουσαν.

Όσες είχαν φάει τυρί κότατζ είχαν κάψει τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων με εκείνες που είχαν πάρει μια συμπυκνωμένη πρωτεΐνη καζεΐνης, κάτι που δείχνει ότι τα οφέλη ανάμεσα στα δυο είναι ισοδύναμα. Δυνητικά, μια τέτοια συνήθεια οδηγεί στην αναβάθμιση της σωματικής δύναμης, του μεταβολισμού και της υγείας γενικότερα.

«Η νυχτερινή περίοδος ύπνου είναι συνήθως η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που οι άνθρωποι περνάνε χωρίς φαγητό» δήλωσε στο περιοδικό «Bicycling» ο συγγραφέας της μελέτης, Μάικλ Όρμσμπι, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αθλητικών Επιστημών και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό η υποβάθμιση των μυϊκών πρωτεϊνών να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της όσο κοιμόμαστε. Έτσι, είναι διακύβευμα να καταφέρετε να αλλάξετε την κατάσταση αυτή και αντί ο ύπνος να είναι μια περίοδος καταβολική, να είναι μια καλή ευκαιρία για τη σύνθεση των πρωτεϊνών όλης της προηγούμενης ημέρας», τονίζει.

Για την ακρίβεια, μια προγενέστερη μελέτη από την Ολλανδία δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν τον ύπνο βοηθάει στη βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, καθώς πρόκειται για μια συνήθεια που ενισχύει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και βελτιώνει το καθαρό σας πρωτεϊνικό ισοζύγιο.

Ο Όρμσμπι ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι η μελέτη του επικεντρώθηκε μόνο σε γυναίκες που γυμνάζονται και είναι κάτω των 30, αυτές δεν αποτελούν τη μοναδική κατηγορία που μπορεί να επωφεληθεί από την κατανάλωση πρωτεΐνης πριν τον ύπνο. Άλλωστε, τόσο η δική του ομάδα όσο και μια ακόμα ομάδα από την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Λουκ Βαν Λουν, καθηγητή φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, έχουν στοιχεία που αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών και φυσικής κατάστασης.

Όπως και να έχει, βγαίνει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: εάν θέλετε πριν κοιμηθείτε να φάτε κάτι που να είναι ενδυναμώνει τους μύες σας για την επόμενη μέρα σας ή να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από την τελευταία προπόνησή σας, φάτε ένα μπολ με τυρί κότατζ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ