Η ελληνική οικογένεια και οι αξίες της


Οικογένεια. Μία λέξη απλή με μεγάλο νόημα, μία έννοια βασική με πολλή ουσία η οποία αυτές τις ημέρες είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Και αυτό διότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 15 Μαΐου, η οικογένεια, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, γιορτάζει και τιμάται.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, θελήσαμε να τοποθετήσουμε στο επίκεντρο την ελληνική οικογένεια και να θυμηθούμε τις αξίες και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της, τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν να ξεχωρίζει και να παραμένει δυνατή και ενωμένη με το πέρασμα των ετών.

Είναι οι συνήθειες και οι παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά, είναι τα οικογενειακά τραπέζια που φέρνουν κοντά μικρούς και μεγάλους, είναι η γιαγιά και ο παππούς που ζουν για τα εγγόνια τους και τα μεγαλώνουν σαν να είναι δικά τους παιδιά, είναι η υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα που θα νοιάζεται πάντα για τα παιδιά της -και το αν έχουν φάει- σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, είναι οι γιοι και οι κόρες που, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλώσει, δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την προστασία και τη ζεστασιά της οικογένειας, είναι οι γονείς που όσα χρόνια και αν περάσουν θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να είναι καλά τα παιδιά τους και θα εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν σε εκείνα ένα καλύτερο «αύριο».

Παρά τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και τις δυσκολίες -και δη της οικονομικές- που αντιμετωπίζει, η ελληνική οικογένεια (εκτεταμένη ή όχι) προσπαθεί να διατηρεί «ζωντανές» τις αξίες της. Μπορεί οι μορφές της να ποικίλουν όμως, η παραδοσιακή, πυρηνική οικογένεια παραμένει ως τις μέρες μας το πρότυπο. Ίσως διότι μας προσφέρει τη φροντίδα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που τόσο ανάγκη έχουμε, πόσω μάλλον εν έτει 2019. Χάρη σε αυτή την ασφάλεια, άλλωστε, αναπτυσσόμαστε, δημιουργούμε και κυρίως, μαθαίνουμε να αγαπάμε.

Η ελληνική οικογένεια αγωνίζεται για να παραμείνει συμπαγής και παρά τις κοινωνικές αλλαγές και τα νέα ήθη που η εποχή του Διαδικτύου έχει φέρει στις ζωές, δείχνει να τα καταφέρνει. Ίσως διότι η βάση της είναι τόσο ισχυρή, ίσως γιατί στηρίζεται πάνω σε αξίες και παραδόσεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας.

Μπορεί τα δεδομένα να είναι σήμερα διαφορετικά σε σχέση με τα χρόνια των γονιών και των παππούδων μας, ωστόσο, ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ο πυρήνας της κοινωνίας μας και οι αξίες του είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Ας τιμήσουμε, λοιπόν, και φέτος τις αξίες της και ας θυμηθούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την ελληνική οικογένεια να ξεχωρίζει, που την καθιστούν ένα σύγχρονο πρότυπο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ