Τελικά οι νέοι Έλληνες θέλουν να κάνουν οικογένεια;


Ζούμε σε μία εποχή που η δημιουργία οικογένειας θέλει -δυστυχώς- σκέψη. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας εδώ και μία δεκαετία έχει καταστεί ανασταλτικός παράγοντας του πιο σημαντικού γεγονότος στη ζωή ενός ενήλικου ανθρώπου: Στη δημιουργία οικογένειας.

«Θα κάνω μικρή παιδιά, δεν θέλω να έχω πολλά χρόνια διαφοράς μαζί τους». Αυτό συνήθιζα να λέω ήδη από πολύ μικρή, όσο ονειρευόμουν το νυφικό που θα φορούσα αλλά και τα ονόματα που πιθανώς θα έδινα στα παιδιά μου.

Το γεγονός πως έχω μόλις 20 χρόνια διαφοράς με τους γονείς μου ήταν το δικό μου πρότυπο για μια επιτυχημένη διαφορά ηλικίας και ο λόγος που ανυπομονούσα για αυτό. Το είχα σχεδιάσει, το είχα πλανάρει μέσα μου. Και ύστερα ήρθαν τα μνημόνια, η τρόικα, οι μισθοί της ντροπής ή ακόμη χειρότερα η ανεργία. Όσα πτυχία κι αν είχες, ποτέ δεν ήταν αρκετά για έναν αξιοπρεπή μισθό, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Λίγο μετά το πρώτο σοκ, τα πρώτα προσκλητήρια γάμων άρχισα δειλά δειλά να φτάνουν και οι πρώτοι γάμοι φίλων άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα. Κόντρα στους καιρούς, κόντρα σε όλα. «Θα τα καταφέρουμε» έλεγαν. Λίγα όμως τα παραδείγματα.

Ναι, οι νέοι Έλληνες σήμερα θέλουν να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Γιατί έτσι γαλουχήθηκαν. Διότι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η σημασία της οικογένειας σε μία κοινωνία όπως η ελληνική. Ξέρουν τι θα πει δεσμός, αξίες, ήθη, παραδόσεις. Θέλουν να προσπαθήσουν, θέλουν να πετύχει.

Στην τρίτη δεκαετία πλέον και τα παραδείγματα γάμων φίλων είναι αρκετά, όπως αρκετά είναι και τα αγγελούδια που πλέον πλαισιώνουν τις παρέες μας. Γέλια, χαρές, πρώτα βήματα, πρώτες λεξούλες. Και η χαρά όλο και μεγαλώνει, οι χαρμόσυνες ειδήσεις όλο και πληθαίνουν.

Η σκέψη ότι «δεν βγαίνει», είναι εκείνη που τους κρατά καμιά φορά πίσω. Και τότε, πάλι ως σανίδα σωτηρίας εμφανίζονται οι γονείς τους, να τους χτυπήσουν την πλάτη και να τους πουν: «Εδώ είμαστε εμείς, κάνε αυτό που θέλεις». Γιατί αυτή είναι η ελληνική οικογένεια: Δίπλα σου σε ό,τι κι αν αποφασίσεις, να σε στηρίξει. Αυτό είναι το όνειρο κάθε Ελληνίδας μάνας: Να δει το παιδί της ευτυχισμένο, να του μεγαλώσει τα εγγόνια, να «ελαφρύνει» το παιδί της όπως μπορεί.

Οι νέοι Έλληνες ξέρουν το μυστικό και αυτό αρκεί: Πως για να κάνεις οικογένεια, το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη. Και εμείς ξέρουμε από αγάπη. Με αυτή μεγαλώσαμε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ