Η άγνωστη ιστορία του πιο εμπορικού δρόμου των Αθηνών


Η οδός Ερμού είναι η πιο εμπορική οδός της πρωτεύουσας. Εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο επισκέπτονται τα μαγαζιά της για ψώνια, ειδικά σε περιόδους εορτών, όταν και φεγγοβολάει από τα πολλά φώτα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργείται.

Η ιστορία της είναι πλούσια, αφού πρόκειται για έναν από τους πρώτους δρόμους
που φτιάχτηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και ένας από τους βασικούς άξονες της καρδιάς του κέντρου. Οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Έντουαρντ Σάουμπερτ ανέλαβαν να σχεδιάσουν το σχέδιο πόλης από το 1833 κιόλας, λίγα χρόνια μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης.

Από την αρχή λόγω θέσης σχεδιάστηκε για να γίνει το κέντρο του εμπορίου της Αθήνας. Και αυτό έγινε. Και παραμένει μέχρι σήμερα. Υπήρξε άλλωστε ο τόπος ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων στην παλιά Αθήνα, με ελληνικά υφάσματα, υποδήματα και είδη ρουχισμού. Σε αυτό βοήθησε και το βιομηχανικό Μεταξουργείο, με το οποίο γειτονεύουν.

Η οδός Ερμού πήρε το όνομά της από τον θεό του εμπορίου, τον Ερμή. Από το 1997, πεζοδρομήθηκε το μέρος από το Σύνταγμα μέχρι την Αιόλου, στο οποίο συγκεντρώνεται το λιανικό εμπόριο, ενώ το τμήμα μεταξύ της οδών Αγίων Ασωμάτων και Πειραιώς, το οποίο πολλοί αγνοοούν, συνδέθηκε με τη βιομηχανική χρήση της οδού Πειραιώς κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με χονδρική πώληση, τη λειτουργία του Σιδηροδρόμου Αττικής και τις οδικές αρτηρίες Πειραιώς και Ιεράς Οδού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ