Θερίζει ο δολοφόνος των δέντρων στη νότια Ευρώπη – Σκοτώνει τις ελιές της Μεσογείου.


Ένα βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές σε αρκετές μεσογειακές χώρες, μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλα φυτά, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).

Ο λόγος για το βακτήριο ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa), που δρα ανεμπόδιστο καθώς η μελέτη της EFSA επιβεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει “καμία λύση” για την εξάλειψη του βακτηρίου αυτού στις ελιές αλλά και γενικά στις καλλιέργειες και κρίνει “κρίσιμης σημασίας” τη λήψη μέτρων “ελέγχου” των εντόμων που την μεταφέρουν.

“Πολλά υποσχόμενα” πειράματα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης στη Βραζιλία, όπως και στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το βακτήριο αυτό στην Ευρώπη το 2013, σημείωσε η EFSA.

Θανατηφόρος εχθρός των δέντρων

Η Xylella Fastidiosa, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλεί διάφορες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένησή τους, ακόμη και στον θάνατό τους.

Μολονότι παρουσιάζεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές της νότιας Ευρώπης, η ξυλέλλα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην “πλειονότητα” των περιοχών της ΕΕ, με εξαίρεση τις ζώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο και πολύ βόρειες χώρες, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

“Σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό έδαφος χαρακτηρίζεται από κλιματικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εγκατάσταση της Xylella Fastidiosa”, με τις μεσογειακές περιοχές να διατρέχουν τον “μεγαλύτερο κίνδυνο”, επισημαίνεται στην έκθεση.

Τους τελευταίους μήνες, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, εντοπίστηκαν νέες εστίες στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο κατάλογος των φυτών – ξενιστών του βακτηρίου αυτού, τα οποία διατρέχουν δυνάμει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν από αυτό, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 500 είδη.

Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα φυτά που πλήττονται περισσότερο είναι οι ελιές, κυρίως αυτές που είναι μεγαλύτερες των 30 ετών, ενώ οι αμυγδαλιές και τα εσπεριδοειδή παρουσιάζουν μικρότερη μείωση στην παραγωγικότητά τους.

Τα πιο ανθεκτικά στο βακτήριο αυτό δείχνουν να είναι τα κλήματα, μολονότι αυτά προσβάλλονται στις ΗΠΑ από ένα υποείδος της ξυλέλλας, το Fastidiosa Fastidiosa.

Μια διεθνής διάσκεψη για την ξυλέλλα θα διεξαχθεί στο Αιάκειο της Κορσικής φέτος στα τέλη του Οκτωβρίου, επισήμανε η EFSA.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ