Ο Σαλβίνι “φτερνίζεται” και οι αγορές παγώνουν


Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης προκαλούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής Κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

Τριγμούς στις αγορές προκάλεσε η δήλωση Σαλβίνι πως η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η ΕΕ για το έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί, για να μειωθεί η ανεργία.

Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή ώστε η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να εκτιναχθεί σε υψηλό δύο μηνών και το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων σε υψηλό τριμήνου.

Μετά την αντίδραση των αγορών, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Σαλβίνι ένα σχόλιο. «Εάν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες που οδηγούν σε λιμοκτονία μια ήπειρο, αυτοί οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν», απάντησε ο Σαλβίνι.

Σήμερα, οι ανησυχίες των επενδυτών εξαπλώθηκαν στην ιταλική χρηματιστηριακή αγορά και επηρέασαν τις μετοχές σε όλη την Ευρώπη. Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί μήπως τα σχόλιά του για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ οδηγούν σε νέα διεύρυνση του spread, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση, διότι το δικαίωμα των Ιταλών στην εργασία, τη ζωή και την υγεία προέχει».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ