Πόσο και πώς αυξάνεται το ακατάσχετο όριο σε τραπεζικό λογαριασμό


Κίνητρο στους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση να τις ρυθμίσουν σε λιγότερες αλλά μεγαλύτερες δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή οι φορολογούμενοι που πληρώνουν μηνιαίως δόση ή δόσεις για ρύθμιση φορολογικών οφειλών θα μπορούν να κάνουν χρήση υψηλότερου ακατάσχετου ορίου σε τραπεζικό τους λογαριασμό.

Σήμερα ισχύει ακατάσχετο όριο για έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο taxisnet και μόνο για ποσό έως 1.250 ευρώ. Το όριο αυτό αποτελεί σφιχτή θηλιά στο λαιμό επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς υποχρεώνονται να κινούνται στο όριο της βιωσιμότητάς τους με περιορισμένη ρευστότητα. Το ακατάσχετο όριο με βάση όσα προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε θα αυξάνεται για όσους οφειλέτες ρυθμίζουν την οφειλή τους και παραμένουν συνεπείς στη ρύθμιση.

Ειδικότερα, με βάση όσα προβλέπει η τροπολογία το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι από τριπλάσιο (συντελεστής 3) έως το τετραπλάσιο και μισό (συντελεστής 4,5) της μηνιαίας δόσης που πληρώνει ένας οφειλέτης.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ρυθμίσει την οφειλή του και καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του. Ανάλογα με το είδος του φόρου που χρωστά το ποσό της μηνιαίας δόσης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 ή 4,5. Έτσι το νέο ακατάσχετο όριο θα διαμορφώνεται από 1500 έως 2.250 ευρώ. Ο οφειλέτης του παραδείγματος θα έχει έτσι μια αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό της τάξης των 250 έως 1.000 ευρώ αφού το ακατάσχετο όριο που έχει σήμερα είναι 1.250 ευρώ.

Άλλος οφειλέτης προχωρά στη ρύθμιση της οφειλής του και καταβάλλει μηνιαίως δόση ύψους 800 ευρώ. Εφόσον είναι συνεπής στη ρύθμιση θα μπορεί να έχει ακατάσχετο όριο ύψους 2.400 έως 3.600 ευρώ αντί για 1.250 ευρώ που είναι σήμερα.

Φορολογούμενος έχει προχωρήσει στη ρύθμιση της οφειλής του και καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 1.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του προς την εφορία. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης θα μπορεί να έχει ακατάσχετο όριο στον τραπεζικό τους λογαριασμό ύψους 3.000 έως 4.500 ευρώ.

Ουσιαστικά αύξηση του ακατάσχετου ορίου πάνω από τα 1.250 ευρώ θα έχουν οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν μηνιαίως για ρύθμιση οφειλής ποσό έως 417 ευρώ. Και αυτό διότι για χαμηλότερα ποσά δόσης ο πολλαπλασιασμός με τους συντελεστές 3 και 4,5 έχει ως γινόμενο μικρότερο ποσό από 1.250 ευρώ και έτσι ισχύει το όριο αυτό.

Για να κάνει χρήση ένας οφειλέτης της δυνατότητας αύξησης του ακατάσχετο ορίου θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις:

-να έχει εντάξει την οφειλή του σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, όπως για παράδειγμα στη ρύθμιση των 120 δόσεων η εφαρμογή για την οποία αναμένεται να τεθεί σήμερα σε λειτουργία

-να έχει εξοφλήσει εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του δεύτερου μήνα πριν το μήνα κατά τον οποίο αιτείται τη χρήση του δικαιώματος αύξησης του ακατάσχετου ορίου

-να έχει δηλώσει στο taxsinet τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό που δικαιούται.

Η όλη διαδικασία θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ