Τι πρέπει να κάνει η Νιγηρία για να«απογειώσει» την οικονομία της


Η Νιγηρία είναι μια πολύ πιο σημαντική χώρα από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Η.Π.Α. πιθανώς συνειδητοποιούν. Με περισσότερα από 190 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής μακράν (η Αιθιοπία, η δεύτερη μεγαλύτερη, έχει λίγο περισσότερο από το μισό πληθυσμό της Νιγηρίας). Και με ένα ποσοστό γονιμότητας περίπου 5,5 παιδιών ανά γυναίκα, μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, η Νιγηρία θα αποκτά στο μέλλον ολοένα και μεγαλύτερη σημασία – μέχρι το τέλος του αιώνα, η χώρα αναμένεται να έχει περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιες από τις ΗΠΑ έπειτα.

Αλλά, όπως συμβαίνει σήμερα, αυτός ο αφρικανικός γίγαντας δεν κατορθώνει να δημιουργήσει την ευημερία που θα στηρίξει αυτόν τον πληθυσμό στο μέλλον. Η οικονομία που εξαρτάται από το πετρέλαιο έχει περάσει δύσκολες μέρες μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου πριν από πέντε χρόνια. Ο αριθμός των Νιγηριανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας – που γενικά ορίζεται ότι ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα – εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά έξι κάθε δευτερόλεπτο.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομικοί θεσμοί της χώρας αποτυγχάνουν, με την αύξηση της ανεργίας και του χρέους. Ένα πρόσφατο κείμενο του Bloomberg περιγράφει τους θλιβερούς αριθμούς:

Μακροπρόθεσμα, η Νιγηρία πρέπει να απογαλακτιστεί από την εξάρτηση από το πετρέλαιο, δαπανώντας τα έσοδα που προέρχονται από την ενέργεια για την εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές. Αλλά αυτό το σχέδιο μπορεί να πάρει δεκαετίες για να αποδώσει καρπούς στην καλύτερη περίπτωση.

Βραχυπρόθεσμα, η Νιγηρία χρειάζεται θέσεις εργασίας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους δημιουργίας αυτών των θέσεων εργασίας είναι η αύξηση του εξαγωγικού εμπορίου. Και ο ταχύτερος τρόπος για την τόνωση του εμπορίου θα ήταν να ενταχθεί στην αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών (AfCFTA), τη σχεδιαζόμενη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικανικής Ένωσης (οργάνωση αφιερωμένη στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών κρατών). Η AfCFTA περιλαμβάνει τώρα 52 χώρες και πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής δραστηριότητας. Η σύναψη αυτής της συμφωνίας, η οποία θα εξαλείψει τους δασμούς για το 90% των αγαθών, θα ανοίξει πολλές νέες αγορές για τα νιγηριανά προϊόντα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ