13η σύνταξη: Αυτή είναι η νέα κατηγορία συνταξιούχων που θα τη λάβει


Με νομοτεχνική βελτίωση το υπουργείο Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης και τους 7.000 – 8.000 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώην ΕΤΑΤ, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ. Οι εν λόγω τραπεζοϋπάλληλοι έχουν αποχωρήσει με τις ευνοϊκές διατάξεις του πρ. ΕΤΑΤ και εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή μέχρι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει το πρ. ΙΚΑ.

Η χθεσινή νομοτεχνική βελτίωση τους εντάσσει στους δικαιούχους με την ίδια φόρμουλα που έχει ακολουθηθεί και για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Τη 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι τραπεζοϋπάλληλοι του πρ. ΕΤΑΤ λαμβάνουν προσυνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου, όπως και όσοι δικαιώνονται προσυνταξιοδοτικής παροχής με δικαίωμα που ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.

Το ποσό της 13ης σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση το μεικτό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής. Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση αυξάνονται από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που αφορά όσους ασφαλισμένους μη μισθωτούς συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται με δόσεις από τη σύνταξή τους. Με τη νέα διάταξη, όσοι δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με οφειλές που τους επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (έως 20.000 ευρώ στο πρ. ΟΑΕΕ και έως 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ) θα μπορούν να τις αποπληρώνουν με παρακράτηση 60 δόσεων από τη σύνταξή τους (αντί για 40 που ισχύει σήμερα).

Εισάγεται επίσης και για την πάγια διαδικασία (εκτός ρύθμισης 120 δόσεων) ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης -δηλαδή μηνιαίας παρακράτησης από τη σύνταξη- στα 50 ευρώ.

Με πληροφορίες από Νέα Σελίδα

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ