Ευρωεκλογές 2019: Με βραχεία κεφαλή προηγείται ο Κουρτς στην Αυστρία


Η δημοσκόπηση φέρει το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς να λαμβάνει ποσοστό 29% έναντι του 27% στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Με προβάδισμα δύο μονάδες έναντι του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού, εμφανίζεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στην πλέον πρόσφατη, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Oesterreich, εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση φέρει το Λαϊκό Κόμμα να λαμβάνει ποσοστό 29% έναντι του 27% στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, οι Σοσιαλδημοκράτες 27% (24,1% το 2014), το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνά με το Λαϊκό Κόμμα, 23% (19,7% το 2014).

Ακολουθούν το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ελαφρά αύξηση από το 8,1% στο 9%, οι Πράσινοι με μειωμένο το ποσοστό τους στο 8% σε σχέση με το 14,5% στις τελευταίες ευρωεκλογές και η «Λίστα Τώρα», που συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές, με 2%, έχοντας επικεφαλής υποψήφιο τον πρώην, επί πολλά χρόνια, ευρωβουλευτή των Πράσινων Γιοχάνες Φόκενχουμπερ.

Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα ως προς τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 49% δηλώνουν ότι σίγουρα θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σε ποσοστό 45% γνωρίζουν «τελείως σίγουρα» ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, ωστόσο σε ένα μεγάλο ποσοστό 32% εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Ως προς τα σημαντικότερα θέματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ερωτηθέντες αναφέρουν την προστασία του κλίματος σε ποσοστό 59%, την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης το 58%, την κοινωνική πολιτική το 54% και το 46% τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τις ευρωεκλογές θα κερδίσει το Λαϊκό Κόμμα, έναντι 20% που πιστεύουν πως νικητής θα είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ το 16% θεωρεί ότι πρώτο θα είναι το Κόμμα των Ελευθέρων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ