Κρεατόπιτα με αρνί ή πίτα του βοσκού


Πίτα του βοσκού ή shepherd’s pie είναι η βρετανική κρεατόπιτα με αρνί, που μεταμορφώνει το ψημένο αρνίσιο κρέας που περίσσεψε (και του εριφίου για τα καθ’ ημάς) σε ένα ολοκαίνουργιο ζουμερό, πολύ νόστιμο, κόμφορτ πιάτο. Η κρεατόπιτα βασίζεται στη λογική της μεταποίησης και ανακύκλωσης μιας υπάρχουσας πρώτης ύλης και ενδείκνυται κάθε φορά που η κουζίνα στοκάρει σε ψητό κρέας. Η απανταχού σοφή οικονομία φαγητού δείχνει την απέραντη νοστιμιά της στις δημιουργικές διασκευές.

Προετοιμασία: 40-50 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο. Βάλτε τις πατάτες να βράζουν όσο ετοιμάζετε το κρέας. Θα χρειαστείτε: α) μεγάλο (περί τα 32 εκ.), σχετικά βαθύ τηγάνι και β) πυρίμαχο σκεύος 23-25 εκατ. Αν δεν έχετε τέτοιο τηγάνι, χρησιμοποιήστε κατσαρόλα. Μπορείτε να ετοιμάσετε εξ ολοκλήρου την κρεατόπιτα με αρνί (χωρίς να την ψήσετε) και να την βάλετε στην κατάψυξη. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για σκεύος διαμ. 23-25 εκ.)
700-800 γρ. ψημένο αρνί
2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
30 γρ. βούτυρο και προαιρετικά 1 κ.σ. ακόμη σε κομματάκια για την επιφάνεια
30 γρ. αλεύρι (3.8 κ.σ. κοφτές)
150 ml κόκκινο κρασί
500 ml γκρέιβι ή ζωμό κρέατος
1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή 2πλάσιο φρέσκο
2 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα
1-2 κ.γ. Tabasco & 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας
700-800 γρ. πατάτες
60-80 γρ. βούτυρο
100 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τον πουρέ πατάτας: Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζετε σε κατσαρόλι και υπερσκεπάζετε με νερό (να καλύπτονται 4 εκατ.). Βράζετε με μισοσκεπασμένο το κατσαρόλι για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι μαλακές.

ετοιμάζοντας πουρέ πατάτας για κρεατόπιτα με αρνί – shepherd’s pie

Σουρώνετε και πολτοποιείτε με το ανάλογο εργαλείο ή με πιρούνι. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται.

τα βασικά υλικά για κρεατόπιτα με αρνί – πίτα του βοσκού – shepherd’s pie
Βάσει του τεστ γεύσης, το σέλινο αποπροσανατολίζει την κρεατόπιτα. Μείνετε στο κρεμμύδι και το πολύ, στο καρότο.

Προετοιμάζετε το κρέας: Κόψτε τα κομμάτια του αρνιού πρώτα σε λεπτές φέτες, ακολούθως σε λωρίδες και μετά σε μικρά κυβάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κρέας στο μπλέντερ με τα μαχαίρια και να το ψιλοκόψετε γυρίζοντας την ταχύτητα για δευτερόλεπτα, ελέγχοντας ώστε να μην βγει το ψημένο κρέας τρίμμα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα.

γέμιση για κρεατόπιτα με αρνί – πίτα του βοσκού – shepherd’s pie

Σε ευρύχωρο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και προσθέτετε το κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιήσετε το καρότο, το προσθέτετε κι αυτό. Τσιγαρίζετε να ροδίσουν (4-5 λεπτά) ανακατεύοντας.

το αλεύρι στην γέμιση για κρεατόπιτα με αρνί – shepherd’s pie

Βάζετε το κρέας και τσιγαρίζετε για άλλα 2-3 λεπτά. Όλα το μείγμα θα πρέπει να αρχίζει να καφετίζει. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.

Ρίχνετε το κρασί, που θ’ αρχίσει να τσιτσιρίζει. Μαγειρεύετε να εξατμιστεί σχεδόν και βάζετε τον 400 ml ζωμό ή το γκρέιβι και ανάλογο νερό. Ανακατεύετε ξύνοντας τον πάτο (ντεγκλασάρισμα) του σκεύους με την σπάτουλα. Βάζετε τα αρωματικά (θυμάρι, δενδρολίβανο), τον πελτέ ντομάτας, τις σάλτσες (Ταμπάσκο, Γούστερ), αλάτι και πιπέρι.

 

Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετετε για 10 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό. Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι στεγνό. Δοκιμάστε στο τέλος και διορθώστε σε αλατοπίπερο και σάλτσες.

 

Ολοκληρώνετε την κρεατόπιτα με αρνί: Μεταφέρετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τον πουρέ πατάτας βάζοντας κουταλιές ολόγυρα και απλώνοντάς τες χαλαρά στο τέλος. Με πιρούνι δημιουργείτε γραμμές στην ελεύθερη επιφάνεια. Μην την ισιώσετε, είναι πιο ωραία να έχει και λοφάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου πάνω της – εμείς δεν το βάλαμε.

 

Ψήσιμο: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει τόπους-τόπους και οι κορυφές να αρπάξουν ωραίο καφετί χρώμα. Αποσύρετε.

 

Σερβίρισμα: Αφήνετε την κρεατόπιτα με αρνί (Shepherd’s pie) να κρυώσει για 5-10 λεπτά πριν σερβίρετε. Μπορείτε να την κόψετε είτε με σπάτουλα, είτε να την σερβίρετε με μεγάλο κουτάλι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ