Τυλίγουν τους παγετώνες με σεντόνια για να μην λιώσουν


Έναν ευφάνταστο τρόπο έχουν βρει οι Ελβετοί για να προστατέψουν τους παγετώνες τους από την κλιματική αλλαγή που μας… χτυπά την πόρτα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κάλυψη με σεντόνια μπορεί να μειώσει την τήξη των πάγων έως και 70%, όπως εξηγεί το βίντεο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF):

Τα σεντόνια αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία κρατώντας χαμηλά τη θερμοκρασία των παγετώνων. Το ίδιο… κόλπο εφαρμόζουν επίσης η Γερμανία και η Ιταλία για τους δικούς τους παγετώνες.

Το τρικ αυτό όμως δεν φαίνεται να έχει «πιάσει» στην περίπτωση του Παγετώνα Rhone, ο οποίος λιώνει ραγδαία. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει χάσει περίπου 40 μέτρα σε πάχος.

Οι επιστήμονες αναζητούν και άλλες μεθόδους για να αντιστρέψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή –και είναι ήδη αισθητές. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εκτόξευση τεχνητού χιονιού προς τους παγετώνες με ειδικά κανόνια, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα χιονοδρομικά κέντρα.

Μια άλλη μέθοδος, είναι ο ψεκασμός με θαλασσινό νερό στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής. Η «μάχη» με το λιώσιμο των πάγων δίνεται επίσης και υποθαλάσσια, με ειδικά εκπαιδευμένους δύτες να εγκαθιστούν ειδικές βάσεις που στηρίζουν τα ευπαθή φύλλα πάγου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ