Αυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Κούρτς


Πολιτισμός σεισμός στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο Στράχε.
Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν.
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των νοσταλγών του ναζισμού και υπέρ της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Βιέννης.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε, το βράδυ του Σαββάτου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το “συντομότερο δυνατόν” και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς.

“Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε πολιτική συναλλαγή με Ρώσο μεγιστάνα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Στράχε δήλωσε ότι παραιτείται κι ότι θα αντικατασταθεί από τον υπουργό Μεταφορών Νόρμπερτ Χόφερ, μετά την δημοσιοποίηση ενός επίμαχου βίντεο στα γερμανικά ΜΜΕ.

Το βίντεο αυτό που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει τον Στράχε να συζητάει την ανάθεση κρατικών συμβολαίων με μία γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη, σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη της.

Η συνάντηση αυτή, φαίνεται ότι έγινε το 2017, για την προσφορά κρατικών συμβολαίων σε μία εταιρία και με αντάλλαγμα, την πολιτική και οικονομική υποστήριξη προς τον Στράχε.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, έρχεται ως συνέπεια του “σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής”, που δημοσιοποίησαν χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (18.5.2019) πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύριζαν στην Πλατεία Ballhausplatz μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας στη Βιέννη, την παραίτηση του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, απαιτώντας ταυτόχρονα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.Αυστρία: Το χρονικό της παραίτησης του αντικαγκελάριου Χάιντς Κρίστιαν Στράχε

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή», ανακοίνωσε ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη. «Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό», πρόσθεσε. Ο Στράχε μετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Κουρτς τον Δεκέμβριο του 2017

Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ