Δημοσκοπήσεις: Το κλείσιμο της ψαλίδας και η αιρετική ανάγνωση του Μαξίμου και της Πειραιώς


Tα ρέστα της στις δημοσκοπήσεις παίζει η Νέα Δημοκρατία ακόμα και την ύστατη ώρα όπου οι μετρήσεις δεν ευνοούν την Πειραιώς όπως στο πρόσφατο παρελθόν, η ψαλίδα έχει κλείσει ενώ σε μία τουλάχιστον μέτρηση καταγράφεται πτώση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα στο Μαξίμου κάνουν ιδιότυπες μετρήσεις και επενδύουν στην… τηλεθέαση! Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη χρησιμοποιούν τα ψηλά νούμερα ως… προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Μαΐου, και όπως δείχνουν όλες οι νέες δημοσκοπήσεις, είναι σαφές: μπροστά στο δίλημμα “στασιμότητα ή αλλαγή” οι Έλληνες απαντούν “πολιτική αλλαγή τώρα”. Για λιγότερους φόρους, πραγματική ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες και καλές δουλειές για όλους» δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη με αφορμή τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μια βδομάδα όμως πριν από τις κάλπες, τα νέα δεν είναι εκείνα που θα επιθυμούσε η Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό γιατί η διαφορά ελάχιστων μονάδων, με τους δύσκολους δημοσκόπους που κατά το παρελθόν έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με διψήφια ποσοστά σήμερα να κατεβάζουν αρκετά τον πήχη, δεν μπορεί να ικανοποιεί την ηγεσία του κόμματος. Και καθόλου τυχαίο δεν είναι την ίδια ώρα πως κορυφαία γαλάζια στελέχη κατεβάζουν περαιτέρω τις προσδοκίες ακόμα και στο επίπεδο της μίας ψήφου!

Στον αντίποδα, στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν σε διαφορά μικρότερη των 4 μονάδων η οποία εκτιμάται από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πως μπορεί να ανατραπεί ως τις εθνικές εκλογές, ακόμα και αν αυτές γίνουν άμεσα για να μην δοθεί περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία να επανασυσπειρωθεί.

Παράλληλα, επενδύουν και στην συσπείρωση που μόλις άρχισε να ανεβαίνει, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις αλλά και στο μεγάλο ποσοστό της ακαθόριστης ψήφου. Με το ποσοστό εκείνων που δεν απαντούν να βρίσκεται σε διψήφιο επίπεδο, κάποιοι ελπίζουν σε θαύμα, μολονότι οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν γίνεται όλοι αυτοί να κατευθυνθούν ως μία μάζα σε ένα κόμμα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θεωρεί πως δύο είναι οι κατηγορίες ψηφοφόρων που μπορούν να κάνουν την διαφορά: οι συνταξιούχοι και οι νέοι. Για αυτό και σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του απευθύνεται ευθέως σε αυτούς καλώντας τους να επιλέξουν τι… πορτοφόλι θέλουν οι μεν ή αν είναι ώριμοι αρκετά να αναλάβουν την ευθύνη του μέλλοντος τούς οι δε!

Με τον πρωθυπουργό να έχει το πλεονέκτημα να καθορίσει τις εξελίξεις, εκείνος που φαίνεται να είναι πιο στρυμωγμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια διαφορά μόλις 4-5 μονάδων δύσκολα θα τον επιβεβαιώσει εσωκομματικά, με εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα να υποστηρίζουν πως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ήδη από το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξουν εξελίξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, η Νέα Δημοκρατία θα ρίξει τις επόμενες μέρες στη μάχη και το βαρύ πυροβολικό: ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δήλωση ενώ θα δώσει το παρών σε δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να δείξει την στήριξή του.

Σε αυτό, το Μαξίμου απαντά με υποσχέσεις για νέα θετικά μέτρα μαζί με τον προϋπολογισμό. Μια υποσχετική η οποία ίσως να υλοποιηθεί μόνο όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Με τις εθνικές εκλογές να γίνονται το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα είναι εκείνη που θα καταθέσει προϋπολογισμό. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση. Αντίθετα προτάσσει την συμφωνία με τους θεσμούς πριν προχωρήσει σε παροχές, με μόνη ίσως εξαίρεση την ακύρωση του μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου το οποίο αν και υπάρχει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της έχει το τελευταίο διάστημα δεσμευθεί πως δεν θα εφαρμοστεί χωρίς όμως να εξηγεί που θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως προβληματίζονται και για έναν ακόμα λόγο – ο οποίος λειτουργεί θετικά για το Μέγαρο Μαξίμου. Όσο η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μειώνεται, τόσο και οι ψηφοφόροι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την κάλπη. Η τάση που παγκοσμίως καταγράφεται είναι η μεγάλη μάζα να στηρίζει εκείνον που φαίνεται νικητής. Αν ο Αλέξης Τσίπρας πείσει πως δεν υπάρχει νικητής αλλά πρόκειται για αναμέτρηση ντέρμπυ, τότε αλλάζουν και οι όροι με τους οποίους θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Άλλωστε από την κυβέρνηση χρησιμοποιούν τις εικόνες από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα για να «διαψεύσουν» τις δημοσκοπήσεις, κάτι που επισημαίνει σε όλες του τις ομιλίες και ο Αλέξης Τσίπρας. Η εικόνα που καταγράφεται είναι της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου με αποκορύφωμα τα Τρίκαλα.

Πάντως εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, προετοιμάζουν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας για εξελίξεις. Τόσο ο διευθυντής της Καθημερινής, κ. Παπαδιόχος, όσο και το Βήμα επισημαίνουν ότι εάν η ΝΔ καταγράψει νίκη με κάτω από 5%, τότε θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα μετά τις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τη στρατηγική των κατά παραγγελία δημοσκοπήσεων.

Τελευταία αντεπίθεση από τη Νέα Δημοκρατία ήταν οι αναφορές περί νοθείας οι οποίες όμως φάνηκε πως προκαλούν ζημιά αντί να φέρνουν κέρδη. Για αυτό και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδειασε τον γραμματέα του κόμματος του που υιοθέτηση αυτή τη ρητορική.

Αμφότεροι πάντως επενδύουν στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, ως μηχανισμό επιρροής του εκλογικού σώματος. Όλα όμως θα κριθούν από το βαθμό που οι δημοσκοπικές εταιρείες είναι διαθέσιμες να εκτεθούν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ