Είναι η ιστιοπλοΐα κατάλληλη ή όχι για σας;


Ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα που κατακτά όλο και περισσότερους πιστούς φίλους τα τελευταία χρόνια είναι η ιστιοπλοΐα. Σε μια χώρα σαν τη δική μας που η θάλασσα είναι κυριολεκτικά παντού είναι πολύ απλό για όποιον το αποφασίσει να ξεκινήσει μαθήματα ιστιοπλοΐας.

Λίγο η ίδια η θέληση ή απλά μια περιέργεια, λίγο η τάση που προωθεί δυναμικά τις διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος, το συμπέρασμα είναι ότι οι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι είναι γεμάτοι μικρούς και μεγάλους μαθητές που διψάνε να μάθουν τα μυστικά της θάλασσας και της κυβέρνησης ενός σκάφους.

Είναι αναμφισβήτητα ένα είδος και τρόπος άθλησης, όχι με την έννοια όμως των περισσότερων σπορ και δεν είναι ούτε ακριβό, αλλά ούτε και φθηνό. Για να ξεκινήσει να μάθει κανείς ιστιοπλοΐα δε χρειάζεται να έχει υπάρξει αθλητής ή να έχει αθλητικό σώμα, χρειάζεται όμως να έχει δύναμη, θέληση, αγάπη για τη θάλασσα και διάθεση για μάθηση. Ιστιοπλοΐα μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί από 6 ή 7 χρονών, να λάβει μέρος σε αγώνες, να ανέβει κατηγορία, να αλλάζει σκάφη ανάλογα την κατηγορία και με τα χρόνια να ασχοληθεί ακόμα και επαγγελματικά (στη χώρα μας υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα).

Πέρα από τη σωματική δύναμη όμως, η ιστιοπλοΐα δομεί μυαλό και τρόπο σκέψης, ενώ η επαφή με τη θάλασσα ανοίγει κυριολεκτικά και μεταφορικά τους ορίζοντες ενός ατόμου. Στα μαθήματα δε μαθαίνει κανείς απλά να οδηγεί το σκάφος, αλλά διδάσκεται και άλλα πολλά: τα μέρη του σκάφους, να αναγνωρίζει τους ανέμους, να χειρίζεται την πυξίδα, τα πανιά και τον εξοπλισμό που διαθέτει ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, να διαβάζει ναυτικούς χάρτες, να χαράζει τέτοιους, διδάσκεται φυσική και αεροδυναμική, μετεωρολογία, ναυτιλία, ναυτική τέχνη και εξειδικευμένη ορολογία, αναγνώριση φάρων και άλλες πολλές τεχνικές, μα αναγκαίες λεπτομέρειες. Φυσικά περνάει από εξετάσεις.

Ωραία όλα, αλλά σίγουρα όχι και τόσο απλά. Με άλλα λόγια είναι ένα άθλημα που προτιμούν πολλοί, αλλά δε γνωρίζουν πολλοί τι συνεπάγεται. Και γι’ αυτόν το λόγο είτε το παρατούν, είτε δεν ασχολούνται ποτέ ξανά αφού πάρουν το δίπλωμα. Έτσι όμως ό,τι έμαθαν ξεχνιέται εύκολα και γρήγορα, αφού ένα από τα μυστικά του καλού καπετάνιου είναι η συχνή εξάσκηση για την απόκτηση πείρας.

Για όποιον έχει θέληση και υπομονή, τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με τη μορφή… αρετών. Ο ιστιοπλόος αποκτά με την εξάσκηση έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, διαθέτει πλέον αυτοπεποίθηση, πειθαρχία, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, καλλιεργεί τον εσωτερικό του κόσμο, μαθαίνει να συγκεντρώνεται, να αναλαμβάνει ευθύνες και να αντιμετωπίζει καταστάσεις, είναι ικανός να έχει στο μυαλό του πολλά πράγματα ταυτόχρονα (το ίδιο το σκάφος, τον αέρα, τον καιρό, τη μηχανή, τη διαδρομή, τη θάλασσα κλπ) και να λύνει προβλήματα, ενώ μέσα από την εμπειρία μαθαίνει πολύτιμα μυστικά που τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο και τον βοηθούν να αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες. Και όλα αυτά όχι μόνο για όταν βρίσκεται στη θάλασσα, αλλά και όταν πατάει στη στεριά.

Πάνω από όλα όμως αναγκάζεται να μάθει να σέβεται τη θάλασσα, γιατί πολύ απλά εκείνη κάνει κουμάντο…

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ