Αυστραλία: Έρευνα για τις δημοσκοπήσεις των εκλογών που πήγαν… κουβά

Οι δημοσκοπήσεις στην Αυστραλία έπεσαν έξω και μια ομάδα δημοσκόπων καθώς και ένας οργανισμός έρευνας ανακοίνωσαν πως θα εξετάσουν τι πήγε στραβά.

Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις έδωσαν επί χρόνια νικητές στις εκλογές το Εργατικό Κόμμα, όμως η αλήθεια της κάλπης ήταν διαφορετική και το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θριάμβευσε.

Η νίκη αυτή στις εκλογές του Σαββάτου, της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας, της οποίας ηγούνται οι Φιλελεύθεροι, αψήφησε τις μη ευνοϊκές δημοσκοπήσεις που επί χρόνια δημοσιεύονταν και τραυμάτισε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που αναμενόταν ευρέως ότι θα θριάμβευε.

Το θαύμα, όπως χαρακτήρισε τη νίκη του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, είναι ακόμη ένα λάθος των δημοσκόπων μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη χρησιμότητα και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων», δήλωσε ο Κρεγκ Γιάνγκ, πρόεδρος της Association of Market and Social Research Organisations.

«Θα επανεξετάσουμε τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και ιδιαίτερα τη μεθοδολογία και τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να βρούμε γιατί όλες αποδείχθηκαν εσφαλμένες», δήλωσε στο Reuters.

Ακόμη το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως η Newspoll επανεξετάζει την εσφαλμένη πρόβλεψή της για μια νίκη του Εργατικού Κόμματος με μικρή πλειοψηφία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπριγκς, διευθυντής της YouGov, που διεξάγει τις δημοσκοπήσεις Newspoll.

«Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που το κάνω αυτό, πρέπει τώρα να ζητήσουμε πραγματικά συγγνώμη που δεν ήμασταν τόσο ακριβείς όσο θα μπορούσαμε να είμαστε, όμως το εξετάζουμε», δήλωσε τηλεφωνικά, προσθέτοντας πάντως πως οι προβλέψεις της δημοσκόπησης έδρα την έδρα αποδείχθηκαν ορθές.

Οι δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα η Newspoll, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη πολιτική, προτρέποντας κόμματα να απομακρύνουν τέσσερις απερχόμενους πρωθυπουργούς της χώρας μέσα σε οκτώ χρόνια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη των Εργατικών το Σάββατο και τόσο ισχυρή ήταν η προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα έπεφτε ώστε ένα γραφείο στοιχημάτων πλήρωσε ημέρες πριν από τις εκλογές όσους είχαν στοιχηματίσει σε μια νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Ο συντηρητικός συνασπισμός στην Αυστραλία αναμένεται τώρα να εξασφαλίσει πλειοψηφία, επιτρέποντας στον Μόρισον να επεκτείνει το νομοθετικό πρόγραμμά του χωρίς υποστήριξη από τους ανεξάρτητους.

Ο Μάρτιν Ο’Σόνεσι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Newspoll επί μια δεκαετία μέχρι το 2016, απέδωσε το πρόβλημα κυρίως στην παρακμή της σταθερής τηλεφωνίας.

Αυτή στέρησε από τους ερευνητές το ισχυρότερο εργαλείο τους, τον τηλεφωνικό κατάλογο, ενώ απογειώθηκαν οι αυτοματοποιημένες κλήσεις και οι φτηνές ονλάιν έρευνες, δήλωσε, με τις τελευταίες να στερούνται του βάθους ή της στατιστικής αυστηρότητας των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

«Το είδος των προσεγγίσεων που είναι αποδεκτό στο εμπορικό περιβάλλον, είναι αυτό που μας προκαλεί εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here