Σάββας Βαρυτιμιάδης: 100 Χρόνια Γενοκτονίας – Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά


Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον τούρκικο εθνικισμό.

Γράφει ο Σάββας Βαρυτιμιάδης

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ξεκίνησε από τους Νεότουρκους εθνικιστές το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1922, με την απόλυτη ευθύνη της κεμαλικής ηγεσίας, με στόχο την εκκαθάριση του ιστορικού Πόντου από τις γηγενείς χριστιανικές εθνότητες, οι οποίες αποτελούσαν εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα σχέδια για την απόλυτη κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού Κεμάλ Πασά, ο οποίος αργότερα θα μετονομασθεί Ατατούρκ (γεννήτορας των Τούρκων), αποβιβάζεται στην Σαμψούντα για να επιβάλει την ειρήνευση σε μια ταραγμένη περιοχή και να παράσχει προστασία στους καταπιεσμένους πληθυσμούς.

Όμως σύντομα αυτονομείται και αρχίζει τη συγκρότηση ενός εθνικιστικού τουρκικού κινήματος, εκμεταλλευόμενος τα θρησκευτικά συναισθήματα των μουσουλμανικών εθνών.

Η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε την περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου και διαπράχθηκε με την απόλυτη ευθύνη της κεμαλικής ηγεσίας.

Ο τραγικός απολογισμός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον τούρκικο εθνικισμό δεν σταματά με την εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου, αλλά συνεχίζεται με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά από τις πατρογονικές εστίες και όλων αυτών που προσπάθησαν να σωθούν από τις άγριες σφαγές και τους διωγμούς των Τούρκων.

Με τη συνθήκη της Λοζάνης το 1923, επιβάλλεται για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών και κλείνει το κεφάλαιο των εθνικών εκκαθαρίσεων στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Το 1994, εβδομήντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και όρισε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός πιστός θεματοφύλακας της καταβολής και του πολιτισμού των προγόνων του, συνεχίζει μέχρι σήμερα τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας του, ηθών και εθίμων, από γενιά σε γενιά, μέσα από δραστηριότητες ποντιακών συλλόγων ανά τον κόσμο, αλλά και την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Αγωνίζεται για να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία ακόμη και από το τούρκικο κράτος, ενώ μάχεται για την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή της ιστορίας, καθώς και της τραγικής πορείας του μέσα από τα σχολικά βιβλία.

 

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ίδια η ιστορία κρίνει αυστηρά, αλλά και σέβεται αυτούς που στηρίζουν το μέλλον τους σε γερά θεμέλια, σεβόμενοι την ιστορική διαδρομή τους.   

Ο κ. Σάββας Βαρυτιμιάδης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Σγουρού, ενώ έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ