Βενεζουέλα: Πάνω από 5.000 πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε μέρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες εκτιμά ότι συνολικά 3,7 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Βενεζουέλα.

Οι πολίτες που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα για να γλιτώσουν από την οικονομική και πολιτική κρίση δικαιούνται προστασία ως πρόσφυγες, αναφέρει σε σημερινή της ανανεωμένη ενημέρωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Υπηρεσία καλεί άλλες χώρες να μην τους απελάσουν ή τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν.

«Είναι υπερβολικά σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα να μην υπάρχουν απελάσεις ή διωγμοί», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μια εκπρόσωπος της UNHCR. «Καθημερινά βλέπουμε κατά μέσον όρο 3.000 με 5.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα», είπε η ίδια.

«Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Βενεζουέλα μετά το 2015», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της UNHCR.

Η HCR εκτιμά ότι συνολικά 3,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι κατέφυγαν στο εξωτερικό εκ των οποίων 700.000 είχαν μεταναστεύσει πριν από το 2015.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, στο τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 460.000 Βενεζουελάνοι ζήτησαν άσυλο, οι περισσότεροι σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα φιλοξενεί η Κολομβία και ακολουθούν το Περού, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Κατά μέσον όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.

Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η έξοδος των Βενεζουελάνων που διαφεύγουν απ’ αυτήν την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here