Η πτώση του γιουάν σταματά τον κατακλυσμό ξένων τοποθετήσεων στις αγορές της Κίνας


Οι προσδοκίες ότι 200 δισ. δολάρια ξένων χρημάτων θα εισρεύσουν στις κεφαλαιαγορές της Κίνας φέτος φαντάζουν αισιόδοξες.

Σύμφωνα με τους ξένους επενδυτές, το ασθενέστερο νόμισμα είναι ο τελευταίος παράγοντας που καθιστά λιγότερο ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν. Έχουν ήδη πωλήσει με ρυθμούς ρεκόρ μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται στην ηπειρωτική χώρα, ενώ και η ζήτηση για κινεζικά ομόλογα είναι σχετικά χλιαρή: οι μηνιαίες εισροές ανήλθαν σε μόλις 6,8 δισεκατομμύρια γιουάν (984 εκατομμύρια δολάρια) φέτος, έναντι 44,4 δισεκατομμυρίων γιουάν το 2018, όπως δείχνουν τα δεδομένα της ChinaBond.

Αυτό που είχε ξεκινήσει ως ένα πολλά υποσχόμενο έτος στις αγορές της Κίνας, πολύ γρήγορα «ξίνισε», καθώς ο εμπορικός ανταγωνισμός της χώρας με τις Η.Π.Α. έπληξε το συναίσθημα των πολιτών. Η ταχεία διόρθωση των μετοχών και η ανησυχία ότι το γιουάν θα μπορούσε να πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα δημιουργεί αστάθεια σε μια αγορά η οποία -για τους ξένους επενδυτές- παραμένει δύσκολο να ελεγχθεί. Όλο αυτό έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι επιταχύνουν τις προσπάθειες ανοίγματος του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Nader Naeimi, που έχει έδρα το Σίδνεϊ, ο οποίος άρχισε να πωλεί μετοχές της Κίνας τον Απρίλιο, δήλωσε ότι δεν θα δελεαστεί μέχρι να βελτιωθούν σημαντικά τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας ή η κυβέρνηση να ανακοινώνει μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα.

racing.png

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ