Έτσι θα «ξεμπλοκάρει» ο δεσμευμένος από την εφορία τραπεζικός λογαριασμός


Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, στο υπουργείο Οικονομικών πατάνε «γκάζι» προκειμένου να ενεργοποιηθεί και το κίνητρο της πρόσβασης στον μπλοκαρισμένο από την εφορία τραπεζικό λογαριασμό. Το θέμα «καίει» τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «διψούν» για ρευστότητα.

Το αντικείμενο των συσκέψεων είναι διπλό. Πρώτον να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη να μπορεί να «αντλεί» χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης που προκύπτει από τη ρύθμιση μέσα από τον δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό συνιστά ουσιαστικά μια «στοχευμένη» αποδέσμευση καθώς τα χρήματα θα μπορούν να διοχετεύονται μόνο από τον δεσμευμένο λογαριασμό, προς τον λογαριασμό της εφορίας. Δεύτερον, να αυξηθεί –εμμέσως- το ακατάσχετο όριο κάτι που σημαίνει ότι ο οφειλέτης, εφόσον είναι συνεπής στη ρύθμισή του, θα μπορεί να αντλεί τα χρήματα από τον δεσμευμένο του τραπεζικό λογαριασμό για κάθε χρήση (που είναι και το ζητούμενο).

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται πυρετωδώς –σε συνεργασία και με την ΑΑΔΕ- προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα εξειδικεύεται η τροπολογία που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή για τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Και δεύτερον να φτιάξουν την υποδομή και τη διαδικασία που θα επιτρέπει στο χρήστη να «συνδέσει» τον δεσμευμένο του τραπεζικό λογαριασμό με την πληρωμή της ρύθμισης.

Όπως προκύπτει και από την τροπολογία, το ποσό της σταδιακής αποδέσμευσης θα εξαρτάται από το ύψος του ποσού που θα καταβάλλει κάθε μήνα στην εφορία ο οφειλέτης. Τα ακριβή ποσά θα εξειδικευτούν με την απόφαση. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα επιβραβεύονται περισσότερο αυτοί που πληρώνουν περισσότερα κάθε μήνα. Δηλαδή, για μικρές δόσεις της τάξεως των 50-100 ευρώ τον μήνα, το ποσό της αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι πολύ μικρό. Για καταβολές άνω των 400 ευρώ, θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιο (δηλαδή αν η δόση είναι 500 ευρώ τον μήνα θα αποδεσμεύονται τουλάχιστον 1500 ευρώ) ενώ για μεγαλύτερα ποσά, ο συντελεστής με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται η μηνιαία δόση, θα φτάνει ακόμη και στο 4,5. Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες καλούνται να είναι εξαιρετικά συνεπείς καθώς για να ξεκινήσει η διαδικασία, θα πρέπει οπωσδήποτε να φαίνονται πληρωμένες οι δύο πρώτες δόσεις της ρύθμισης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ