Διχασμένη η Ρωσία για τους γκέι και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το 47% των ανθρώπων στην Ρωσία είναι υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για όσους ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, την ώρα όμως που η πλειοψηφία δεν… αγαπά τους γκέι.

Το 47% των Ρώσων πιστεύουν ότι όσοι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ) πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, με τους υπόλοιπους πολίτες, έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Οι αναλυτές διαπιστώνουν με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αλλαγή στην στάση των Ρώσων, σε σχέση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ την οποία αποδίδουν στο γεγονός ότι έχει εξασθενήσει η προπαγανδιστική καμπάνια που σχετίζονταν με τον νόμο περί προπαγάνδισης της ομοφυλοφιλίαςΤα αποτελέσματα της έρευνας στην Ρωσία

Τον Απρίλιο του 2019 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό μια τέτοιας υποστήριξης προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ όσον αφορά τα ίσα δικαιώματα τους τα τελευταία 14 χρόνια, καθώς το 2005 το 51% τάσσονταν υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το 43% πάντως των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των ίσων δικαιωμάτων για τους γκέι και τις λεσβίες. Ωστόσο μόνο το 3% δηλώνει ότι διάκειται θετικά προς τους ομοφυλόφιλους. Αντίθετα το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους αντιμετωπίζουν μάλλον αρνητικά και το 39% ουδέτερα.

Την μεγαλύτερη ανοχή προς τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δείχνουν άτομα ηλικίας έως 25 ετών. Το 60% των ατόμων αυτής της ηλικίας, δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τους γκέι ουδέτερα ή θετικά, ενώ το ποσοστό αυτό μεταξύ των ατόμων μεγάλης ηλικίας φθάνει το 33%.

Επίσης τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοχής προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ καταγράφηκαν μεταξύ των κατοίκων των μεγάλων πόλεων (51% έναντι του 34% στις αγροτικές περιοχές), μεταξύ των ατόμων με ανώτατη μόρφωση (48% έναντι 36% όσων δεν έχουν ανώτερη μόρφωση) και μεταξύ των ατόμων με ικανοποιητικές αποδοχές (49% έναντι 32% των πιο φτωχών).

Το 8% δήλωσε ότι μεταξύ των γνωστών του υπάρχουν άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ το 89% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τέτοια άτομα. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές που πραγματοποίησαν την έρευνα, μεταξύ των ατόμων που γνωρίζουν άτομα που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, το ποσοστό ανοχής είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι είναι στις άλλες ομάδες και κυμαίνεται στο 80%.Η Ρωσία και η… εξομάλυνση

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ερευνητές διαπιστώνουν μια αργή «εξομάλυνση» της τάσης που αφορά την στάση έναντι των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Στο ερώτημα πώς θα αντιδρούσαν, αν μάθαιναν ότι κάποιος γνωστός τους είναι ομοφυλόφιλος, 31% απάντησαν ότι θα διέκοπταν κάθε σχέση μαζί του. Ωστόσο η πλειοψηφία των Ρώσων, το 63% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με κάτι τέτοιο. Το 23% εξ αυτών δήλωσε ότι δεν θα άλλαζε σε καμία περίπτωση την στάση τους απέναντι στον γνωστό του, το 22% θα συνέχιζε να επικοινωνεί μαζί του «χωρίς να θέλει να ακούει τίποτα για τις προτιμήσεις του γνωστού του» και το 18% δήλωσε ότι θα περιόριζαν τις επαφές μαζί του.

Το 45% δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για περιπτώσεις άσκησης βίας εναντίον μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, το 20% θεωρεί ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, το 13% πιστεύει ότι τα κρούσματα βίας είναι διαδεδομένα σε όλη την Ρωσία, ενώ το 15% πιστεύει ότι εκδηλώνονται μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Το πιο χαμηλό ποσοστό υποστήριξης προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ είχε καταγραφεί το 2013 . Τότε το 37% των Ρώσων πίστευε ότι τα μέλη της κοινότητας αυτής πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, ενώ το 48% ήταν κατά. Έναν χρόνο νωρίτερα , το 2012, υπέρ των ίσων δικαιωμάτων τάσσονταν το 46% και κατά το 40% .

Με πληροφορίες από: BBC (Russian) / Levada-Centr

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here