Πώς τα funds ανακτούν «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων


Με δύο πλατφόρμες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αυτήν της Eurobank και εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,09% (η οποία μένει να ανακοινωθεί), αλλά και με πακέτα «κόκκινων» δανείων που είναι ήδη στην αγορά προς πώληση και άλλα των οποίων ετοιμάζονται οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος, η δευτερογενής αγορά των NPEs αρχίζει να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μια σειρά ενεργειών φαίνεται να διαμορφώνει -εκτός από ένα πλέγμα νέων δραστηριοτήτων- και διαφορετικές συνθήκες εκμετάλλευσης για πολλά ενεργητικά που μέχρι πρότινος βρίσκονταν περίπου στα αζήτητα. Τα ενεργητικά αυτά είτε συνοδεύουν τα «κόκκινα» δάνεια είτε προκύπτουν από τη διαχείριση μετά την πώλησή τους.

Ήδη τα funds που βρέθηκαν με τα πακέτα NPEs των τραπεζών μέσα από εταιρείες διαχείρισης, αλλά συστήνοντας και δικές τους ομάδες, βρίσκονται στην αιχμή της δραστηριότητάς τους, επιδιώκοντας ανακτήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και το 100%. Βεβαίως τούτο συμβαίνει στις περιπτώσεις που τα δάνεια φέρουν ενέχυρα.

Σε ποιες ενέργειες προβαίνουν τα funds:

Αξιολογούν το κάθε δάνειο χωριστά και διαμορφώνουν στρατηγική.

Επιλέγουν τους δανειολήπτες εκείνους που είναι εκτεθειμένοι και σε άλλον δανεισμό ή που οι προσημειώσεις τους φέρουν και άλλες υποθήκες, και με ανταλλαγές ή και επιπλέον αγορές από τράπεζες ή από άλλα funds αποκτούν ουσιαστικά το σύνολο του δανεισμού των συγκεκριμένων δανειοληπτών, προκειμένου να διαπραγματευτούν τη μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση.

Διαχωρίζουν τα ακίνητα και βλέπουν ποια από αυτά μπορούν να πωληθούν αποφέροντας κέρδη ή ποια μπορούν να μπουν σε ένα καλάθι πώλησης μαζί με άλλα ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο για μια άλλου είδους εκμετάλλευση.

Προχωρούν στην ανεύρεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών (συμμετοχές σε εταιρείες, άλλα ακίνητα κ.λπ.) και υποβάλλουν προτάσεις για συνολική αξιοποίηση της περιουσίας του δανειολήπτη.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι πολλών funds, η εικόνα που αποκομίζουν από τις ανακτήσεις είναι πολύ καλύτερη σε επίπεδο χρόνων, αλλά και μέχρι στιγμής αποτελέσματος απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει. Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει μια ικανοποιητική ρευστότητα, η οποία διαμορφώνει συνθήκες εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν διαμερίσματα στο κέντρο, καθώς επίσης κτήρια γραφείων και ξενοδοχεία προς εκμετάλλευση, ενώ πολύ λιγότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κατακερματισμένα ακίνητα στην περιφέρεια, όπως σημειώνουν παράγοντες που εργάζονται στην παρούσα φάση στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων. Καθώς έχουν εκλείψει οι συστημικές αγκυλώσεις, που μοιραία είχαν οι τράπεζες όταν διαπραγματεύονταν τα «κόκκινα» δάνεια με τους πελάτες τους, τα funds «κουρεύουν» τις χορηγήσεις και διαμορφώνουν συνθήκες τέτοιες που να μπορούν να μεγιστοποιούν σε εύλογο χρονικό διάστημα την απόδοσή τους. Θεωρητικά τα κέρδη τους ξεκινούν από συντελεστές υψηλότερους του 20%.

Οι εξελίξεις στην αγορά των NPEs

Σύντομα αναμένεται να καταλήξει το πακέτο «Symbol» της Εθνικής, ενώ η συγκεκριμένη τράπεζα θα προβεί σε διαγωνισμό και για άλλο ένα πακέτο. Τα funds αναμένουν το πακέτο «Neptune» της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,16% που αφορά επιχειρηματικά δάνεια της τάξης του 1,5-2 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις, ενώ αναμένονται και πακέτα ακινήτων από τις τράπεζες. Συγχρόνως η αγορά επιθυμεί να δει αν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,05% θα προχωρήσουν σε κινήσεις αντίστοιχες με εκείνες της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, αναμένεται το κατά πόσον εγκαίρως οι θεσμοί θα επιτρέψουν τη λειτουργία τουλάχιστον του μοντέλου APS για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Οι κινήσεις των τραπεζών, πάντως, με τα «κόκκινα» δάνεια από τούδε και εις το εξής θα συνδυαστούν εν πολλοίς με ένα καινούργιο μοντέλο, το οποίο σύντομα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα κληθούν να συζητήσουν με τους επόπτες τους. Το μοντέλο αυτό προβλέπει μοιραία να αρχίσουν οι τράπεζες και πάλι να δανείζουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα βοηθήσει, όπως λένε εκπρόσωποι των funds, και την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς, καθώς πάνω σε αυτήν οικοδομούνται καινούργιες εργασίες.

Της Ειρήνης Σακελλάρη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ