Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν κλείσεις εισιτήρια για Μαρόκο

Όλα ξεκίνησαν όταν η μαμά μου είχε την ιδέα να κάνουμε ένα ταξίδι μαζί “κάπου εδώ κοντά” είπε. “Ευρώπη”. Τελικά η Ευρώπη μας βγήκε ακριβή σε αντίθεση με το δελεαστικό και εξωτικό Μαρόκο. “Πάμε;” ρώτησε. “Πάμε!” ‘είπα. Κι έτσι προσγειωθήκαμε στο Μαρακές, έτοιμες για περιπέτεια αλλά και χαλάρωση. Δεν μας απογοήτευσε και προτείνω ανεπιφύλακτα να επιδιώξεις αυτό το ταξίδι.

Τι θα σε ενθουσιάσει στο Μαρακές
Η αρχιτεκτονική. Φτάνεις στο Μαρόκο και από το αεροδρόμιο ακόμα ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. Τα πανέμορφα κτίρια τους, οι καμπύλες, τα προσεγμένα μοτίβα με τα πλακάκια. Έμπνευση παντού. Τα χρώματα και τα αρώματα. Θα χορτάσει το μάτι σου σομόν, τριανταφυλλί και φυσικά μπλε ίντιγκο. Αν και αυτά είναι τα χρώματα που βλέπεις πιο συχνά, οι Μαροκινοί αγαπούν τα έντονα χρώματα και τους συνδυασμούς και θα βρεις άπειρους σε κτίρια, ρούχα, αλλά και στις τοπικές αγορές, σε μπαχαρικά, σε σουβενίρ και μπογιές.

Η τοπική κουζίνα. Αναζήτησε και δοκίμασε κους κους ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό, φαλάφελ, ψωμί και γενικώς ζύμες τις οποίες θα τις βρεις σε πολλές παραλλαγές και όλες νόστιμες. Επίσης ό,τι δοκίμασα μαγειρεμένο σε ταζίν (είναι ένα πήλινο σκεύος το οποίο χρησιμοποιούν πολύ) ήταν πεντανόστιμο. Κοτόπουλο, λαχανικά και θαλασσινά. Και φυσικά, το διάσημο τους τσάι με έντονη γεύση και άρωμα.

Τα ρούχα και αξεσουάρ. Το ντύσιμο τους είναι πιο χαλαρό και χρηστικό. Ευκαιρία να φορέσεις όλα αυτά τα αέρινα φορέματα, τις βαμβακερές παντελόνες και τις εσαρπες. Μια μικρή ψάθινη τσάντα, ένα καπέλο ή γυαλιά ήλιου και ένα κινητό για τις απαραίτητες φωτογραφίες αρκούν για τις βόλτες σου.

Τα χαμάμ τους. Όπως είπε και η φίλη μου η Έλενα, που έχει ρίζες από Μαρόκο, δύσκολα ως τουρίστας θα βρεις παραδοσιακό χαμαμ αλλά ακόμη και στα «εμπορικά» χαμάμ/σπα τους η εμπειρία αξίζει. Ιδανικά συνδύασε το με μασάζ και ετοιμάσου για μια εμπειρία που θα σε χαλαρώσει εντελώς.

Τι θα δεις
*Την παλιά πόλη εντός των τειχών (Médina). Παραδοσιακή και ζωντανή, κάθε γωνιά και μια εικόνα. *Την καινούργια πόλη εκτός τειχών. Σύγχρονη και τουριστική αλλά έχει σίγουρα την ομορφιά της. Η αντίθεση μεταξύ τους, για τα δικά μου μάτια τουλάχιστον, είναι από τις πιο έντονες που έχω δει. *Το Le Jardin Majorelle. Οι κήποι τους οι οποίοι είναι πανέμορφοι. Όσες λέξεις και να χρησιμοποιήσω για να τους περιγράψω, τίποτα δε συγκρίνεται με την εμπειρία του να βρεθείς εκεί. Φόρτισε μπαταρίες, επίλεξε φωτεινό outfit και το καλύτερο σου χαμόγελο και θα με θυμηθείς. Θα χαζέψεις και θα βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες. *Στα προτεινόμενα είναι τα δύο παλάτια τους, Palais, οι τάφοι και το Mellah, το Fantasia αλλά εμείς δεν προλάβαμε να πάμε. *Με σημείο εκκίνησης το Μαρακές διοργανώνονται εκδρομές για την παραλιακή πόλη Essaouira, την κοιλάδα Ourika και φυσικά την έρημο.

Τι θα σε φοβίσει και πως να το αντιμετωπίσεις
Γενικά δεν θα πρέπει να σε ανησυχήσει κάτι, οι άνθρωποι εκεί είναι φιλόξενοι και έχουν καλές προθέσεις. Αλλά επειδή, είναι εντελώς διαφορετικό το τοπίο κατανοώ ότι μπορεί να φοβηθείς όταν το δεις από κοντά. Σε μένα συνέβη. Να, τι μπορεί να πάει στραβά και πως να το αποτρέψεις.

*Γενικά οδηγούν προκλητικά/επικίνδυνα/σαν να τρέχουν σε αγώνα ταχύτητας. Όταν περπατάς προτίμησε να παραμένεις στη δεξιά λωρίδα και να έχεις το νου σου στο δρόμο. Αν είστε παρέα καλύτερα να περπατάτε ο ένας πίσω στον άλλο. Και ακόμη και μέσα στις αγορές, προσοχή στα μηχανάκια που πετάγονται από παντού.

*Τα δρομάκια – λαβύρινθοι

*Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι. Το πιθανότερο είναι ότι θα χαθείς. Έχε μαζί σου χάρτη για να εντοπίσεις τους κεντρικούς δρόμους. (Old school αλλά χρήσιμο) ή κινητό με ανοιχτό gps ( είτε με χρέωση της δικής σου εταιρείας στην Ελλάδα, είτε με τοπική κάρτα δεδομένων). Εναλλακτικά μπορείς να ζητήσεις με ασφάλεια οδηγίες από άλλους τουρίστες, είτε από γυναίκες. Απόφυγε να ακολουθήσεις ντόπιους (όσο και αν προσπαθήσουν να σε πείσουν) γιατί μπορεί και να πας στον προορισμό σου αλλά είναι εξίσου πιθανό να σε στείλουν όπου να ‘ναι.

*Ο κίνδυνος δηλητηρίασης . Για να είσαι σίγουρη απέφυγε να καταναλώσεις νερό ή προϊόντα που έχουν πλυθεί με νερό ( σαλάτες, λαχανικά, φρούτα). Προτίμησε εμφιαλωμένο νερό και φαγητό σε εστιατόριο παρά σε καντίνες στο δρόμο.

Τι θα ψωνίσεις;
*Argan oil, καθώς είναι και η χώρα προέλευσης του. Θα το βρεις σε πολλές παραλλαγές, φυσικό ή με άρωμα, σε λάδι, σε σπρέι και σε βρώσιμη εκδοχή. Κατευθείαν από την «πηγή» και σε καλύτερη τιμή.

*Ψάθινες τσάντες πόλης ή παραλίας και καπέλα. Οι τελευταίες τάσεις επιβάλλουν και καπέλα/τσάντες με κέντημα «Marrakech» ή κάποιο catchy quote.

*Βαμβακερές πετσέτες, τύπου pestemal. Αυτές τις ελαφριές αλλά πολύ απορροφητικές.

*Mules

*Μπαχαρικά

*Χρώματα σε σκόνη

Πού να μείνεις
Θα βρεις πολλά τοπικά riad, που είναι οι παραδοσιακές τους κατοικίες. Βρες κάποιο που να έχει καλές κριτικές, να είναι σε σημείο που σε βολεύει και προτίμησε το από ξενοδοχείο. Θα το απολαύσεις περισσότερο.

Extra Tips
*Θα συνεννοηθείς άνετα αν μιλάς Γαλλικά. Ικανοποιητικά αν μιλάς Αγγλικά/Ισπανικά (η μαμά μου ακόμη με κοροϊδεύει που με δύο πτυχία Αγγλικών δεν κατάφερα να εξασφαλίσω ότι θα φάω στήθος κοτόπουλο και όχι μπούτι).

*Τα παζάρια όχι μόνο επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται. Μη διστάσεις και θα βγεις κερδισμένη.

*Κανε κράτηση από πριν στα εστιατόρια που θέλεις να επισκεφτείς, καθώς έχουν πολλή μεγάλη ζήτηση από τουρίστες. Προσωπικά ξεχώρισα το Le Jardin, εξαιρετικό φαγητό και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Έπειτα το Limoni και το Nomad. Όλα τους είναι πανέμορφα.

*Τα ταξί είναι φτηνά και σωτήρια για να γλιτώσεις χρόνο. Θα σου ζητήσουν 80 ντιρχάμ που είναι περίπου 8 ευρώ αλλά εύκολα θα το κατεβάσεις στα 50.

*Αν θέλεις να αποκτήσεις χένα – ενθύμιο από το ταξίδι σου, για κανένα λόγο μην την κάνεις στους πάγκους που θα βρεις σε πλατείες. Θα είναι πρόχειρη και θα πρέπει να περιμένεις να φύγει. Στείλε inbox να σου πω, έπαθα κι έμαθα και έχω καλή πρόταση.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ