Ευρωεκλογές 2019: Πρώτη αλλά με… «βουτιά» η Μέρκελ.


Τα πρώτα exit poll για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία δείχνουν μεν πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ αλλά με το ποσοστό τους να είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο του 2014. Οι Πράσινοι μεγάλοι νικητές των εκλογών, βυθίζεται και το SPD.

Το αποτέλεσμα των exit poll για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία είναι ένα σαφές μήνυμα τόσο για την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ (που πάντως έχει ανακοινώσει ότι φεύγει) αλλά και για το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, εταίρων της στην κυβέρνηση.

Τόσο το CDU της Μέρκελ (απώλεια 7%) όσο και το SPD (απώλεια 12%!) βυθίζονται, ενώ οι Πράσινοι.. ανθίζουν και γίνονται το δεύτερο κόμμα στη Γερμανία, διπλασιάζοντας μάλιστα το ποσοστό τους!

Τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης (ARD-ZDF) έδωσαν πως πρώτο κόμμα θα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ με 28%, δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι με 22%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 15,5% για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τέταρτο κόμμα είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 10,5%, ενώ έπονται Αριστερά και Φιλελεύθεροι με 5,5%.

Τα exit poll επιβεβαιώνουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σημαντική μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων (CDU και SPD) και σαφή ενίσχυση των Πρασίνων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία: οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό κοντά το 28%, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό τους έφθασε το 35,4%. Την ίδια στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν στο 15,4% λαμβάνουν δηλαδή 12% λιγότερο από ότι το 2014 (27,3%).

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των Πρασίνων οι οποίοι κατάφεραν να διπλασιάσουν σχεδόν το ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών και εκτινάχθηκαν από το 10,7% το 2014 στο 20,5 με 22%.«Χαστούκι» από τη Βρέμη

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα. Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ