Βελονισμός: Φυσική λύση στο στρες


Το στρες μας ταλαιπωρεί και μας αρρωσταίνει. Πρέπει να χαλαρώνουμε και να ηρεμούμε. Πώς όμως, όταν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα και τα βράδια δεν κοιμόμαστε από τις έγνοιες; Ο βελονισμός, λένε οι ειδικοί, μπορεί να δώσει τη λύση.

Το άγχος και το στρες είναι συναισθήματα που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε. Είτε πρόκειται για εργασιακά προβλήματα, είτε για οικονομικά, είτε για δυσκολίες σχέσεων, είτε για ασθένεια ή για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπου μπορούμε να αισθανόμαστε ότι είμαστε εκτός της ζώνης άνεσής μας, το στρες αρχίζει να μας κυριεύει.

Τι μας συμβαίνει

Όταν είμαστε υγιείς και το άγχος είναι βραχύβιο, είμαστε συνήθως σε θέση να ανακάμψουμε από αγχωτικές καταστάσεις σχετικά αλώβητοι. Ωστόσο, αν το στρες παραταθεί ή συσχετιστεί με άλλες συναισθηματικές ή σωματικές διαταραχές, τότε έχει σοβαρές συνέπειες στη γενική ευημερία μας. Επηρεάζει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο εκκινεί την ενστικτώδη αντίδραση «μάχης ή φυγής» όταν συναντάμε μια επικίνδυνη ή αγχωτική κατάσταση. Στα παλιά χρόνια αυτή η αντίδραση βοηθούσε τους ανθρώπους σε περιόδους συλλογής της τροφής τους στα δάση ή στο κυνήγι θηραμάτων γιατί τους κινητοποιούσε. Σε φυσικό επίπεδο, αυτή η ανταπόκριση προκαλεί ορισμένες προσωρινές φυσικές αλλαγές, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου και παρεμπόδιση των πεπτικών λειτουργιών – όλα σχεδιασμένα για να μας επιτρέψουν είτε να ξεφύγουμε είτε να καταπολεμήσουμε μια κατάσταση κινδύνου επιβίωσης. Δυστυχώς όμως, αυτή η ανταπόκριση από το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα δεν ταιριάζει στη σύγχρονη ζωή, όπου οι περισσότερες από τις αγχωτικές μας καταστάσεις συναντώνται στο σπίτι ή στην εργασία. Σε αντίθεση με τις μέρες που ζούσαμε στις σπηλιές μας, οι αγχωτικές καταστάσεις τείνουν να είναι πιο μακροπρόθεσμες και συνήθως δεν μπορούν να επιλυθούν με φυγή ή μάχη.

Οι συνέπειες

Αυτό έχει ως συνέπεια τα επίπεδα της κορτιζόλης, της φυσικής ορμόνης του στρες του σώματος, να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνήθως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο λίπος στην κοιλιά, αυξημένο σάκχαρο αίματος, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και μειωμένη γνωστική απόδοση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες διαταραχές στη σωματική και ψυχική μας υγεία, όπως κόπωση, κατάθλιψη, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, γονιμότητας, κ.λπ.

Όταν χάνεται ο έλεγχος

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι σωματικές και συναισθηματικές ανισορροπίες συνδέονται στενά με την έννοια ότι ένας τύπος ανισορροπίας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον άλλον. Παρατεταμένα ενοχλητικά συναισθήματα όπως το άγχος και το στρες προκαλούν εμπόδια στη φυσική ροή ενέργειας στο σώμα, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και ασθένεια. Για παράδειγμα, το χρόνιο στρες συχνά εκδηλώνεται με μυϊκή ένταση και πόνο στην άνω πλάτη και στον αυχένα, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πονοκεφάλους. Ο πόνος από την άλλη συνήθως οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του κύκλου ανισορροπίας.

Ο βελονισμός σπάει τον φαύλο κύκλο

Ένας φυσικός τρόπος να καταπολεμήσουμε το στρες είναι και ο βελονισμός. Ο βελονισμός καταπολεμά το στρες με το σπάσιμο αυτού του κύκλου ανισορροπίας. Πώς επιτυγχάνεται; Με την απελευθέρωση των εμποδίων στη ροή της ενέργειας και την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στο σώμα. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στην ανακούφιση των σωματικών εκδηλώσεων του στρες, όπως ο πόνος, οι πεπτικές διαταραχές και τα προβλήματα του ύπνου, αλλά καταπολεμά άμεσα το ίδιο το άγχος.

Από επιστημονική άποψη, ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του στρες, προκαλώντας το νευρικό σύστημα του οργανισμού να απελευθερώσει φυσικές χημικές ουσίες, όπως οι ενδορφίνες, στον εγκέφαλο και στο σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες λειτουργούν ως αναστολείς πόνου και χαλαρωτικά, που έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα.

Το ηρεμιστικό αποτέλεσμα του βελονισμού μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και χαλαρώνει τους μυς, ανακουφίζοντας έτσι πολλά από τα φυσικά προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος. Επιπλέον, ο βελονισμός αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, και έτσι έρχεται περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς και αυτό αναζωογονώντας άμεσα το άτομο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Από την κα Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα, θεραπεύτρια παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ