Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: «Πήγα στη συγκέντρωση για να εποπτεύσω τα μέτρα». Παρών και ο αρχηγός του Λιμενικού

Εξηγήσεις για την παρουσία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Πήγα για να εποπτεύσω τα μέτρα, είχα πάει και στον Μπακογιάννη, υποστηρίζει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Σάλος από τις φωτογραφίες του newsit.gr και φωνές για πειθαρχικές κυρώσεις.
Παρών στην ίδια συγκέντρωση και ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος επιχειρεί να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις από την παρουσία του, την περασμένη Παρασκευή, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα! Σάλος με τις φωτογραφίες του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στην προεκλογική συγκέντρωση του…

Η δημοσίευση των φωτογραφιών από το newsit.gr έχει προκαλέσει σάλο και πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να κινηθούν πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., καθώς το Πειθαρχικό Δίκαιο αναφέρει πως «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισύει την ποινή της αργίας με απόλυση». Ωστόσο, «αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης». Δηλαδή η Όλγα Γεροβασίλη.

Στη ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται ότι βρέθηκε στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο για να… ελέγξει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα μέτρα ασφαλείας και πως συνοδευόταν από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Ισχυρίζεται επίσης ότι κάτι ανάλογο έγινε και στη Θεσσαλονίκη από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, όπου την ίδια μέρα μιλούσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος ισχυρίζεται ότι επόπτευσε προσωπικά τα αστυνομικά μέτρα σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας και πως συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο Κώστας Μπακογιάννης.

Εκείνο που δεν εξηγεί η ανακοίνωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα μπορούσε φυσικά είναι η παρουσία και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος στην ίδια συγκέντρωση, του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι πληροφορίες πως ο κ. Ράπτης ζήτησε από στελέχη του Λιμενικού να τον ακολουθήσουν στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβεβαιώνονται.Όλη η ανακοίνωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

η παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,

την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here