Υπόθεση Novartis: Ποινικές διώξεις για υπερτιμολόγηση φαρμάκου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κατά ενός μέλους της Διεύθυνσης τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας το 2008, αλλά και δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis.

Η δίωξη που ασκήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργείται για το σκάνδαλο της Novartis αφορά σε μία περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, το μέλος της Διεύθυνσης τιμών φαρμάκων διώκεται για ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και τα δυο στελέχη της Novartis, οι Κωνσταντίνος Φρουζής και Ιωάννα Ρούμπου διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην παραπάνω πράξη.

Η δίωξη αφορά στην τιμή του φαρμάκου eucreas για τον σακχαρώδη διαβήτη. Το 2008 ο κατηγορούμενος φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου.

Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή, ο οποίος αφού τη μελετήσει θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here