Μύθος ή αλήθεια τα τεστ δυσανεξίας;


Σίγουρα σου έχει τύχει να είσαι κάπου με φίλους και να μιλάτε για τα τεστ δυσανεξίας τα οποία τα έκαναν με ένα ειδικό μηχάνημα και μάθανε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγουν για να χάσουνε βάρος.

Δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αντίδραση από τον οργανισμό απέναντι σε κάποια είδη τροφίμων. Για να γνωρίζει κάποιος εάν έχει τροφική δυσανεξία, πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξέταση αίματος, και τα τεστ πρέπει να τα διεκπεραιώνουν εκπαιδευμένοι ιατρικοί μικροβιολόγοι σε κλινικά εργαστήρια. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι αλλεργία και η δυσανεξία σε τρόφιμα είναι δυο διαφορετικές αντιδράσεις.

Όταν υπάρχει δυσανεξία στον οργανισμό, προκαλούνται φουσκώματα ή κοιλιακός πόνος, τα οποία μπορεί να κρατούν για κάποιες ώρες/ μέρες και μετά μπορεί να λιγοστεύουν. Ανάμεσα στα πιο συχνά είδη δυσανεξίας είναι η λακτόζη.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, αλλά αυτοάνοση ασθένεια, όπου υπάρχει μια ευαισθησία στο λεπτό έντερο και δεν μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, την σίκαλη, και το κριθάρι. Άτομα που πιθανόν να πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να υποβληθούν σε εξειδικευμένη εξέταση από γιατρό και η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μόνο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής (1). Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα τα οποία δήλωναν ότι υπέφεραν από κοιλιοκάκη μόνο μέσω των συμπτωμάτων, αποδείχθηκε ότι δεν είχανε οποιαδήποτε υπερευαισθησία στα έντερα όταν υποβληθήκαν σε εξέταση (2).

Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο γνωστά γίνονται τα τεστ δυσανεξίας. Τα πιο γνωστά είναι η δυσανεξία στην γλουτένη και στα γαλακτοκομικά. Σε καμιά περίπτωση μην σκεφτείς ότι κάνοντας αυτό το τεστ θα μάθεις ποιες τροφές σε παχαίνουν διότι δεν τις μεταβολίζει ο οργανισμός σου. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας πολλοί είναι οι ‘ειδικοί’ (που συνήθως δεν είναι εκπαιδευμένοι ιατροί μικροβιολόγοι) που μπορούν να σου κάνουν αυτά τα τεστ, για να σου πουν πως θα αδυνατίσεις!

Κάνοντας το τεστ αυτό τις πιο πολλές φορές σου δίνεται μία μεγάλη λίστα όπου αναγράφονται τροφές που «δικαιούσαι» να φας και η συχνότητα που μπορείς να τις καταναλώνεις. Φυσικά και αν αποκλείσει κάποιος από την διατροφή του όλα τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας και την γλουτένη θα αδυνατίσει. Εάν στα φαγητά που «απαγορεύεται» να φας ανήκουν και οι υδατάνθρακες δηλαδή ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά αυτό σημαίνει περιορίζοντας τους αμέσως θα έχεις μειώσει αυτόματα και τις θερμίδες που τρως. Μην ξεχνάς όμως ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται τους υδατάνθρακες, αφού με την δική τους σειρά σου παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι θεωρούν από μόνοι τους ότι έχουν δυσανεξίες και προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη όχι για λόγους υγείας αλλά για να βελτιώσουν το βάρος τους.

Tip Διαιτολόγου: Σίγουρα για να γίνει σωστή διάγνωση για δυσανεξία θα πρέπει να μιλήσεις με τον παθολόγο σου για την κατάλληλη εξέταση. Ακόμη και όταν ένα άτομο έχει διαγνωστεί ότι έχει κάποια δυσανεξία δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φάει για το υπόλοιπο της ζωής του την συγκεκριμένη τροφή. Με βάση την παθολογική κατάσταση ο διαιτολόγος θα σε καθοδηγήσει για το πως μπορείς να τα συμπεριλαμβάνεις στην διατροφή σου. Η παχυσαρκία δεν είναι κάποια αλλεργική αντίδραση και δεν μπορεί να λυθεί μέσα από κάποιο τεστ αλλά μέσω μιας ισοζυγισμένης διατροφής και σίγουρα τα τεστ δυσανεξίας δεν ενδείκνυνται να σε βοηθήσουν στο χάσιμο βάρους!

Επιμέλεια: Niki Rostandi, Clinical Nutritionist

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ