Γαλλία: Στο “σφυρί” σπάνια έργα του Σαλβαδόρ Νταλί.


Δεκαπέντε γκουάς του διάσημου ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, θα βγουν στο “σφυρί” στη Γαλλία, την προσεχή Τρίτη, 4 Ιουνίου.

Πρόκειται για έργα που ο Νταλί δημιούργησε ανάμεσα στο 1959 και το 1976 για κάρτες στις οποίες ο εκκεντρικός καλλιτέχνης εκφράζει απλόχερα τις ευχές του.

Η αξία αυτών των έργων πάνω σε χαρτί εκτιμάται από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

Τα έργα του Νταλί εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση παρότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930 – 1940), η οποία είναι και πιο γνωστή.

Οι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου αλλά, “εκτός του εργαστηρίου, και ο Νταλί εξέφραζε τις ευχές του”, δήλωσε ο Μπρυνό Ζομπέρ, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial. “Και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά”.

Νταλί: Υπερρεαλισμός και τέχνη

“Κατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα μεγάλα κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Νταλί ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία”.

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια Hoechst Iberica παράγγελναν κάθε τέλος της χρονιάς στον Νταλί ευχετήριες κάρτες για να στείλουν στους πελάτες τους, οι οποίες κάθε φορά συνοδεύονταν από ένα ιδιόχειρο κείμενο του καλλιτέχνη.

Τα έργα αυτά εκτέθηκαν για 20 χρόνια στο Ίδρυμα Νταλί στη Φιγκέρες της βόρειας Ισπανίας.

Η μεταμόρφωση, η χρυσαλίδα, η Δάφνη, ο Δον Κιχώτης, θέματα επαναλαμβανόμενα στη φαντασία του Νταλί, παρουσιάζουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δένδρο μέσα από έντονα και ονειρικά χρώματα, υπογραμμίζοντας τα δώρα της φύσης και των θεραπευτικών βοτάνων.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί πραγματοποίησε ελάχιστες παραγγελίες με εξαίρεση πορτρέτα, σκηνικά για τον κινηματογράφο ή εικονογραφήσεις για βιβλία.

Ο συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών δεν είχε οργανώσει μεγάλη πώληση έργων του Νταλί μετά τη δημοπρασία το 2003 της συλλογής Perrot – Moore στο Καδακές, στη Χιρόνα της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ