Αποζημίωση μαμούθ σε οικογένεια κρατούμενου που πέθανε στη φυλακή

Το ποσό των 6,75 εκατομμυρίων δολαρίων θα πάρει ως αποζημίωση η οικογένεια του 38χρονου Τέριλ Τόμας, που πέθανε το 2016 σε φυλακή του Μιλγουόκι από αφυδάτωση. Εκτός από την κομητεία του Μιλγουόκι, την οικογένεια του Τόμας θα αποζημιώσει και ιδιωτική εταιρία, η οποία ήταν υπεύθυνη για την φροντίδα των κρατουμένων.

Ο 38χρονος Τέριλ Τόμας βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του στην φυλακή της κομητείας Μιλγουόκι το 2016, επτά ημέρες αφού οι σωφρονιστικές αρχές του έκλεισαν την παροχή νερού για να τον τιμωρήσουν.

Ο θάνατός του αργότερα αποδόθηκε από τον ιατροδικαστή της κομητείας Μιλγουόκι σε ανθρωποκτονία, ως αποτέλεσμα «βαριάς αφυδάτωσης».

Οι δικηγόροι του Τόμας χαρακτήρισαν το ύψος της αποζημίωσης ένα από τα μεγαλύτερα που δίνονται ποτέ για θάνατο κρατουμένου, αναφέρει το BBC. «Αυτή η αποζημίωση αντανακλά όχι μόνο το πόσο υπέφερε ο Τόμας και η οικογένειά του, αλλά και τη σοκαριστική συμπεριφορά των ενόχων, που του έκλεισαν την παροχή νερού παρά τα εμφανή σημάδια πως στην κυριολεξία πέθαινε από τη δίψα» ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Την αποζημίωση θα πληρώσουν η κομητεία του Μιλγουόκι και η ιδιωτική εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες υγείας στους κρατούμενους εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με το ΑΡ, τα σχεδόν επτά εκατομμύρια δολάρια θα μοιραστούν τα έξι παιδιά του Tόμας.

Ο 38χρονος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2016 με την κατηγορία πως είχε πυροβολήσει μέσα σε καζίνο. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, έπασχε από διπολική διαταραχή και βρισκόταν σε «οξεία κρίση της ψυχικής του υγείας» όταν μεταφέρθηκε στη φυλακή. Έπειτα από λίγο τον έβαλαν στην απομόνωση για τιμωρία επειδή είχε πλημμυρίσει το κελί του βάζοντας το στρώμα του μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας. Κατά τους δικηγόρους του, αυτά ήταν σημάδια επιδείνωσης της ψυχικής υγείας του.

Για να τιμωρηθεί περαιτέρω, του διέκοψαν τη μοναδική παροχή πόσιμου νερού, μια «κοινή και διαδεδομένη πρακτική» στη φυλακή, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο. Επίσης του αφαίρεσαν το στρώμα και το κρεβάτι, του στερούσαν την τροφή, τον άφηναν χωρίς τουαλέτα που να λειτουργεί και δεν του επέτρεψαν την πρόσβαση σε ιατρική και ψυχιατρική βοήθεια.

Στη διάρκεια των 8 ημερών της κράτησής του ο άνδρας έχασε 15 κιλά, πάνω από το 10% του σωματικού του βάρους.

Την τελευταία ημέρα τη ζωής του, όπως περιγράφει το BBC, «ήταν πεσμένος γυμνός στο πάτωμα του κελιού του, σοβαρά αφυδατωμένος, κυριολεκτικά πεθαίνοντας από τη δίψα».

Μετά τον θάνατό του ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος τριών μελών του προσωπικού της φυλακής, οι οποίοι μπλόκαραν την παροχή νερού και έδωσαν ψευδή κατάθεση στην αστυνομία.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here